- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Сујета Британ(а)ца према Новаку ушла у 17. годину живота

© MARCO BERTORELLOНовак Ђоковић Камерун Нори
Новак Ђоковић Камерун Нори - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2023
Пратите нас
Британски тенисер Камерон Нори разочарао је Новака Ђоковића, публику у Риму, али и цео тениски свет потез на мечу против српског тенисера када га је приликом смеча погодио у ногу иако је пред собом имао празан терен. Новак се непријатно изненадио, публика је почела да звижди, али заправо Нори је и раније показивао непоштовање.
Један од првих синонима на Камерона Норија јесте његово срце које има надљудске способности. Пулс Британца уме да достигне невероватно високу бројку и да Нори без проблема са тим пулсом издржи десет минута, док би други људи преминули после два минута уколико имају такав пулс.
Међутим, надљудска особина овог тенисера остаће у сенци после пораза од Новака, јер је сам себи нацртао велику мрљу у каријери коју тешко може да избрише било која надљудска особина.
Имао је у четвртом гему другог сета у мечу против Ђоковића цео терен испред себе, а Нори је одабрао када му је српски ас готово препустио поен јер је видео нема шансе, да га лоптицом погоди у ногу. Римска публика бурно је реаговала, а Новаков поглед говорио је више од хиљаду речи.
Српски ас такав потез не би очекивао вероватно ни од једног колеге, али за Норија је увек имао лепе речи о чему је говорио и током меча, али поштовање није обострано.
Вратимо се на прошлу годину и прашину која се подигла око Вимблдона. АТП је одлучио да казне Британце јер нису дозволили учешће Русима и Белорусима, па тако ни остали учесници нису добили бодове, а међу њима су најгоре прошли Новак који је освојио турнир и Ник Кирјос који је играо финале.
Међутим, нека правила нису могла да се промене нити је било говора о томе. Новак је победом на Гренд слему директно обезбедио учешће на завршном Мастерсу у Торину где наступа осморица најбољих тенисера у сезони.
Новак по броју поена није био међу тим играчима јер му није дозвољено да игра на Аустралијан опену, УС Опену, као ни на четири Мастерса, али му је правило о шампионима бар једног Гренд слема помогло да обезбеди визу за Торино.
То правило сметало је Норију, кога је сујета у тим тренуцима изједала па се тако гласно побунио поводом Новаковог одласка у Торино.
„Новак се очигледно квалификовао са Вимблдона, тако да то изгледа мало чудно. Не знам да ли је то правило било и раније, али ми делује неправедно. Ваљда и за Ника Кирјоса, изгубио је финале и није добио ништа“, рекао је тада Нори.
Тада је већ Британац бацио мрљу на себе, али имао је и у млађим данима приче које га нису прославиле. Као тинејџер возио је у алкохолисаном стању и доживео тешку несрећу после које се једва извукао без последица.
Одлучио је тада да крене бољим путем и напусти такав стил живота и данас заиста јесте врхунски спортиста, али сам ако причамо о резултатима, јер би врхунског спортисту требало ипак да карактеришу и лепе људске особине.
Норијево понашање према Новаку није толико неочекивано јер долази из земље која није показивала симпатије према српском тенисеру. Све је почело још 2006. године када је Роџер Дрејпер, тада председник Тениског савеза Велике Британије упутио Новаку позив да наступа за репрезентацију те земље, а српски тенисер одбио.
Занимљиво је да је Нори брзо успео да се поистовети са британским менталитетом јер је он заправо у ту земљу стигао тек 2011. године када је био шеснаестогодишњак. Отац му је из Глазгова, мајка из Кардифа, а Камерон је рођен у Јоханесбургу на Новом Зеланду за чију је репрезентацију наступао до 2013. године.
Када се са мајком преселио у Британију добио је подршку те земље и касније почео да наступа за њихову репрезентацију, а очигледно је са тим и дошао однос према Новаку.
Оно о чему изгледа Нори није размишљао јесте подршка Ендија Марија коју има већ дуги низ година, али која би могла да постане упитна после потеза у Риму јер је Енди велики пријатељ српског тенисера.
Почео је Нори себи да дозвољава више него што би један професионални спортиста требало да дозволи, његово поштовање као да се заливало, а то је велика штета јер је сјајан тенисер и пред њим је још добрих година поготово што је у одличној физичкој форми.
Казну је добио по истеку меча и то најбољу. Не само да је поражен већ је постао први и једини тенисер којем Новак Ђоковић није аплаудирао када је напуштао терен. Заслужено.
*Погледајте ново издање емисије Спутњик спорт.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2023
СПОРТ
Велико изненађење: Новак враћа Београду тениски центар на Дорћолу
Ласло Ђере - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2023
СПОРТ
Ласло спасао три меч лопте – па завршио плес у Риму
Холгер Руне и Новак Ђоковић – УС опен - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2023
СПОРТ
„Једва чекам да играм против најбољег на свету“ – Новак и „ђак генерације“ за полуфинале Рима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала