- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Ново откриће у древном граду под Везувом /видео/

CC0 / / Помпеја
Помпеја - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2023
Пратите нас
Остаци двe особe пронађени су у рушевинама Помпејe, древног римског града несталог у ерупцији вулкана Везув пре 2000 година, објавило је италијанско министарство културе.
Костури су пронађени у „Кући чедних љубавника“ и вероватно је реч о двојици мушкараца старих око 50 година који су погинули у земљотресу који се догодио за време ерупције, навело је министарство.
Управник Археолошког парка Габријел Зукитригел рекао је да их није убио вулкански пепео већ рушење зидова чији су комадићи пронађени међу њиховим здробљеним костима.
„Модерне екскавацијске технике помажу нам да боље разумемо пакао који је потпуно разорио Помпеју у два дана, усмртивши његове становнике“, рекао је Зукитригел, пренео је „Јутарњи лист“.
У Помпеји, око 23 километра југоисточно од Напуља, живело је око 13.000 људи до 79. године пре нове ере када је вулкан еруптирао снагом јачине атомске бомбе. Најмање 15 до 20 одсто становништва је погинуло, а удва и по последња века археолози су пронашли остатке више од 1.300 жртава.
Налазиште Помпеја откривено је тек у 16. веку и данас је место великих археолошких активности у настојању да се зауставе године занемаривања и пропадања.
Италијански министар културе Ђенаро Санђулијано рекао је да се радови на конзервирању и истраживањима настављају.

„Откриће ова два костура показује нам да још морамо много тога да истражимо, спроведемо још много ископавања и пронађемо много остатака великог блага за истраживање“, рекао је он.

Помпеја јеуписана у Унескову листу светске културне баштине и друга је најпосећенија туристичка дестинација у Италији, после римског Колосеума.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала