Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Теме судбоносне по Србију: Вучић са патријархом и епископима

© Фото : Инстаграм/БудућностСрбијеВучић на ручку са патријархом и архиепископима
Вучић на ручку са патријархом и архиепископима - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић угостио је на традиционалном ручку за време Светог архијерејског Сабора СПЦ, патријарха Порфирија и епископе СПЦ, и са њима разговарао о свим питањима од судбинског значаја за Србију.
„Са Његовом светошћу патријархом Порфиријем и епископима СПЦ разговарао сам о свим питањима од судбинског значаја за наш народ и земљу, као и о тешкоћама које нам предстоје на међународном политичком плану, поготово по питању Косова и Метохије.
Као и увек, са пажњом сам саслушао мишљење патријарха и уважених епископа, са којима сам се сагласио да је јединство народа, поготово у временима великих искушења, стуб очувања државе и националних интереса Србије, као и да Црква, као једна од најважнијих институција наше земље, има изузетну улогу у очувању тог јединства“, навео је Вучић на друштвеним мрежама.
Информативна служба СПЦ је саопштила да су патријарх и архијереји СПЦ су разговарали са председником Републике о неколико за наш народ веома важних питања, а посебно о текућим и предстојећим притисцима који се тичу дијалога о Косову и Метохији.
Говорећи о Косову и Метохији, патријарх је рекао:
„Питање свих питања или најважније питање у овом тренутку за наш православни народ јесте тема Косова и Метохије, а највише смо времена до сада у одржавању овога Сабора посветили том питању… Ми се молимо да Косово и Метохија буду оно што јесу. То је саставни део Србије“, казао је патријарх.
Патријарх Порфирије је поручио да је Косово наше срце, ум, извор нашег постојања.
„Косово и Метохија су наша колевка, али у исто време, стојећи на позицијама за које мислимо да су правичне, да су праведне и истините, сва братија је много више речи посветила потреби да наше молитве буду за заједнички живот на Косову и Метохији и са Албанцима и са свима другима, као и за заједнички живот са свим људима где год да живимо, са другима и другачијима, да наше молитве и наши напори буду усмерени на то да колико год можемо допринесемо разумевању других и да други разумеју нас, на показивању елементарне хуманистичко-антрополошке иситне да човек без човека не постоји, да је човек створен не да буде човеку вук, него да буде пријатељ, да је други створен Богом, вољом Божјом, да кроз њега упознамо себе и упознамо поменути циљ и смисао нашег постојања“.
У разговору је, како је саопштила СПЦ, наглашено да је јединство народа, поготово у временима великих искушења, стуб очувања државе и националних интереса, а да Црква има изузетну улогу у очувању тог јединства.
Патријарх Порфирије је захвалио Вучићу што разуме потребе свог народа, које су и, како се истиче, и потребе Цркве.
Патријарх је, такође, поручио да је „веома важно да се боримо на сваком пољу живота једног народа и државе, као што су економија, безбедност… да тражимо решења за разне изазове са којима се суочавамо на пољу друштвених, психолошких, политичких и свих других изазова“.
„Међутим, ако простор вере остане празан као фундаментални, онда и сви ови други простори, ма колико били успешни или ма колико са више успеха или мање успеха покривали наше потребе, остају ипак у најмању руку или у најбољем случају краткорочни“, казао је патријарх и додао:
„Мислим да је важно да сви разумемо да нам је Бог свима потребан. Наш народ је православни народ и да није било православне вере која га је уобличила Јеванђељем Христовим кроз историју и кроз векове ми не бисмо били данас то што јесмо“.
Он је указао да је зато веома важно да питање веронауке вратимо само у, како је навео, почетни положај, „онако како је то било у најмању руку када је уведена и враћена у школе, како се не би десило да нам због великих искушења и изазова са којима смо суочени промакне брига о суштини онога што јесмо“.
„Јер ако одбранимо љуштуру, своју спољашњу форму, што је неизоставно важно и веома тешко, а будемо се изнутра расточили, заправо не буде нас било, шта ће нам онда и та спољашња форма, коме ће служити и шта је она“, навео је, између осталог, патријарх Порфирије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала