- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Ваздушна заседа: Откривени детаљи о уништавању америчког „патриота“ у Кијеву

© Sputnik / Евгений Биятов / Уђи у базу фотографијаЛовац МиГ-31 носи хиперсоничну ракету "кинџал"
Ловац МиГ-31 носи хиперсоничну ракету кинџал - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2023
Пратите нас
Амерички противваздухопловни ракетни систем „патриот“ јуче је у Кијеву уништио носач хиперсоничних ракета „кинџал“ МиГ-31К из ваздушне заседе, саопштио је Спутњику обавештени извор.
„Због брзине 'кинџала', амерички ПВО систем је изненада уништен из ваздушне заседе, тако да борбене јединице противника нису ништа могле да предузму да заштите своје противваздухопловне системе“, рекао је наш саговорник.
Како је додао, брзина ракете „кинџал“ омогућава руским снагама да за пар минута погоде војне објекте у Украјини због чега циљеви као што су системи „патриот“ не успевају да промене положај након гађања или да убаце нове ракете у лансере.
Истовремено, агенција „Ројтерс“ пише да амерички званичници тврде да је систем „патриот“ највероватније оштећен, а не уништен приликом напада руском ракетом „кинџал“.
Како се наводи у чланку, „Вашингтон и Кијев већ разговарају о томе како да поправе систем и тренутно се не чини да ће морати да га извозе са територије Украјине“. Истиче се да америчка страна планира да добије додатне информације о догађају.
Координатор за стратешке комуникације у Савету за националну безбедност Беле куће Џон Кирби изјавио је раније да САД не могу да потврде информације о уништавању система „патриот“ у Украјини. Он је додао да је америчка страна спремна да помогне Украјини са ремонтом у случају потребе.
Министарство одбране Русије саопштило је да је у ракетном нападу током ноћи 16. маја уништен ракетни комплекс "патриот" у Кијеву.
МиГ-31 са ракетом Кинџал - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2023
Специјална операција у Украјини
Руски "кинџал" уништио први амерички комплекс "патриот" у Кијеву /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала