Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Саслушање у америчком Сенату: Косово нам је савезник, Србију успорава Русија

© Sputnik / Лола ЂорђевићСпецијални саветник у Стејт департменту Дерек Шоле
Специјални саветник у Стејт департменту Дерек Шоле - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2023
Пратите нас
Специјални саветник америчког Стејт департмента поручио је у обраћању пред Комитетом за спољну политику Сената САД да ни Београд ни Приштина за сада не имплементирају договоре из Брисела и Охрида и да ће зато бити појачана дипломатска активност Америке и ЕУ како би се подстакле обе стране да то учине.
Шоле је на саслушању на тему "Процена политике САД за Западни Балкан" навео да је будућност региона приоритет за администрацију америчког председника Џозефа Бајдена али да је један од највећих изазова са којима се регион суочава дијалог Београда и Приштине.
Шоле је рекао да је за многе званичнике актуелне америчке администрације и питање овог региона лично, јер се њиме баве од распада Југославије.

"Будућност Западног Балкана је приоритет за Бајденову администрацију. За многе од нас ово је лично. Многи од нас се овим питањем баве још од распада Југославије. Наша политика је заснована на једноставном принципу: целовита Европа, слободна, просперитетна и мирнодопска, а Западни Балкан остаје тај део слагалице који недостаје. У међувремену, важно је да тај регион има велики потенцијал, али им је потребна наша помоћ како би кренули напред”, рекао је Шоле.

Нагласио је да САД у потпуности подржавају независност самопроглашеног Косова и његову интеграцију у међународне институције, укључујући УН и приближавање НАТО и ЕУ.
Додао је и да САД желе да продубе своје везе са Србијом и да ојачају сарадњу.
"Европске интеграције Србије и Косова неће се десити док не разреше несугласице. Зато подржавамо дијалог под покровитељством ЕУ. Постоји договор о путу нормализације, то је правно обавезујући споразум, и обе стране су преузеле обавезу да га спроведу. Договор који је постигнут може да буде прекретница за Косово и Србију, да им донесе корист и прекине круг криза који предуго траје", навео је Шоле.
Указао је и да је ситуација и даље крхка.

"Србију одвући од руског утицаја"

Он је додао да су Сједињене Државе заинтересоване за зближавање са Србијом како би је одвукле од руског утицаја.
„У нашем је интересу да урадимо тако да се Србија сближи са САД и да искључимо руски утицај“, навео је амерички званичник.
Према његовим речима, Америка тесно сарађује са европским савезницима на томе да се осигурају могућности за проширење ЕУ на Западни Балкан, али земље региона морају да спроведу неопходне реформе у складу са условима за чланство.
„Помажемо им да створе капацитете за борбу против корупције и дезинформација које утичу да регион буде подложнији малигном утицају“, рекао је Шоле.
Он је нагласио да је будућност Западног Балкана приоритет за САД а да зависност региона од руских енергената представља један од највећих проблема за Вашингтон.
Шоле је оптужио Русију и Кину за, како је навео, штетни утицај на западни Балкан и покушај дестабилизације региона, додајући да тај утицај треба умањити.

Ескобар: Формирање ЗСО не представља уступак Србији

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар је рекао да формирање Заједнице српских општина не представља уступак Србији, већ да ће ЗСО бити формирана у складу са „косовским уставом“ и да ће Срби на КиМ бити подведени под „косовски правни систем“.
На питање о томе да ли би Заједница српских општина могла да постане нова Република Српска, Ескобар је одговорио да је формирање ЗСО обавеза Приштине из Бриселског споразума, али да ће САД помоћи да се она претвори у нешто што ће личити на европске моделе.
И овом приликом је указао на неопходност имплементације постигнутог Бриселског споразума и додао да би његова примена представљала велики корак ка миру.
Ескобар је рекао да САД морају да раде са европским партнерима како би врата трансатлантских институција остала отворена за земље региона. Он је додао да државе морају да спроведу реформе, да се изборе са корупцијом, али и, како је навео, дезинформацијама и малигним утицајима.
Коментаришући чињеницу да пет земаља чланица Европске уније нису признале независност тзв. Косова, амерички званичници су рекли да настављају да раде са земљама непризнавачима.
Ескобар је истакао да чак и те земље траже пуну имплементацију споразума о нормализацији, као и да би његова примена могла да буде кључна за њихово признање тзв. Косова.
Током саслушања у Сенату разговарало се и о утицају Кине на Западном Балкану, а Ескобар је рекао да "претња од кинеског малигног утицаја“ постоји у читавом региону, али да је у Србији забрињавајућа и да САД охрабрују власти у Србији да се окрену алтернативама.
Због тога се, како је навео, све више америчких компанија отвара у Србији.
Ескобар тврди да Кина финансира велики број пројеката преко којих врши и политички утицај, а да САД морају да буду агресивније у ширењу свог интереса који подразумева да Србија буде ближа ЕУ и САД.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала