- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Анкета: Европи сад 29,1 одсто подршке, ДПС-у 24,1, ДФ 13,2 одсто, Милатовић најпопуларнији политичар

© Tanjug / STRAHINJA AĆIMOVIĆЈаков Милатовић
Јаков Милатовић - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2023
Пратите нас
Покрет Европа сад би, уколико би наредне седмице били одржани парламентарни избори, подржало 29,1 одсто грађана, показало је истраживање ЦЕДЕМ-а.
По тој анкети, која је представљена данас у Подгорици, ДПС Црне Горе би гласало 24,1 а Демократски фронт 13,2 одсто.
Слиједе Демократска Црна Гора за коју би гласало 11,1 одсто, Бошњачку странку би подржало 5,1 одсто а ГП УРА 4,4 одсто.
Потом, СДП би подржало 2,1 одсто, СД 1,9, а СНП 1,9 одсто анкетираних грађана.
Социјалдемократску партију, која је у мају имала подршку 3,2 одсто бирача, сада би гласало 2,1 одсто, а Социјалистичку народну партију, коју је подржавало 2,9 одсто грађана, сада би гласало 1,9 одсто.
Директорица ЦЕДЕМ-а Милена Бешић рекла је да се биљежи драстичан раст рејтинга ПЕС у односу на истраживање из децембра прошле године, док је код ДПС регистрован тренд пада подршке.
Бешић је истакла да је ово резултат на пројектовану излазност од 77 одсто.
„Очекивања након избора показују оптимизам и указују да транзиција након смјене власти протиче у мирном духу што је за наше друштво велики искорак“, рекла је Андреа Мићановић из ЦЕДЕМ-а.

Милатовић најпопуларнији политичар

Најпопуларнији политичар на црногорској сцени је према истраживању ЦЕДЕМ-а новоизабрани предсједник Јаков Милатовић са просјечном оцјеном 2,87.
Након њега слиједи Милојко Спајић са просјечном оцјеном 2,47, потом Алекса Бечић 2,46.
Након њих највећу популарност имају Мило Ђукановић и Дритан Абазовић који имају исту оцјену – 2,36.
Истраживање између осталог показује и да боље односе са Србијом очекује 50,8 одсто грађана, док побољшање односа са СПЦ очекује 49,8 одсто грађана.
„Веће плате и пензије очекује 49,5 одсто“, наводе из ЦЕДЕМ-а.
Упитана да прокоментарише чињеницу да грађане све више занимају економске теме, а не националне, Милена Бешић из ЦЕДЕМ-а казала је да је тај тренд нешто што су наговјештавали већ неко вријеме.
„Након силаска ДПС са власти и са смјеном Ђукановића, то питање више неће бити главна тема“, истакла је.
Како каже, годинама уназад истраживања ЦЕДЕМ-а показивала су да грађани желе да се баве економским умјесто националним питањима.
Истраживање ЦЕДЕМ-а које је спроведено од 1. до 14. маја на 1003 испитаника у Црној Гори, показало је да 38 одсто грађана сматра да се Црна Гора креће правим путем, док 29,8 сматра да се креће погрешним путем, док су остали испитаници неопредјељени.
Милена Бешић из ЦЕДЕМ-а каже да је од јуна, овај тренд раста у излазној путањи, а са друге стране, од 2022. расте тренд оних који сматра да се креће погрешним путем.
Радом Владе је „веома задовољно“ 14, 5 одсто грађана, углавном је задовољно 21,5 одсто, док је углавном незадовољно 19 одсто грађана. Веома незадовољно је 2,7 одсто грађана.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала