- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Астрономи направили мапу кретања опасних астероида у наредних хиљаду година

CC0 / Pixabay/Rolando Marin / Астероид у свемиру
Астероид у свемиру - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2023
Пратите нас
Бројне организације широм света прате дешавања у свемиру и праве карте и каталоге свих потенцијално опасних објеката близу Земље.
Веће космичке стене представљају и већу претњу, али их у нашем суседству, срећом, мање има.
За сада постоје поуздане мапе скоро свих потенцијално опасних астероида већих од једног километра у пречнику. Астероиди те величине имају потенцијал не само да избришу целе градове, већ могу и да причине велику еколошку штету широм света, пише портал „Universe today“.
Како би проценили ризик који ти велики астероиди близу Земље представљају, тим астронома предвидео је њихове орбите у наредних хиљаду година. Судећи према резултатима њихове анализе, ниједан од њих не представља значајан ризик по нас током следећег века.

Опасан астероид

Астрономи су проучавали најближи могући сусрет између познатих опасних објеката и Земље. Истраживали су, кроз низ симулација могућих орбиталних путања, на који начин се та удаљеност мења током стотина и хиљада година.
Тако су као посебно опасан идентификовали астероид 7482 који ће у близини Земље провести већи део времена у наредних хиљаду година. То не значи да ће нужно ударити у нашу планету, већ да су за њега највеће шансе да ће доћи до судара у наведеном временском периоду.
Указали су на још један астероид 143651 са толико хаотичном орбитом да је немогуће предвидети његову тачну позицију у последњих неколико деценија.
Астрономи су укупно идентификовали 28 кандидата за које постоји вероватноћа за близак сусрет са Земљом, односно да ће од наше планете проћи на удаљености која је мања од удаљености Месеца.
Звездана бакља снимљена на Сунцу - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Ако опасна соларна олуја крене према Земљи, то ћемо знати 30 минута раније – а шта онда?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала