- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

„Њујорк тајмс“: Америка не дозвољава украјинским пилотима да се обучавају на ловцима Ф-16 у Европи

© Sputnik / Алексей ВитвицкийЛовац Ф-16
Ловац Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2023
Пратите нас
Америчке власти не дозвољавају украјинским пилотима да се обучавају на ловцима Ф-16 који су у власништву европских држава, јер Вашингтон не намерава да преда те авионе Кијеву, пише лист „Њујорк тајмс“, позивајући се на високог украјинског званичника.
Наиме, упркос томе што су неке европске земље спремне да испоруче Украјини ловце Ф-16, да би се то реализовало потребно је одобрење Сједињених Америчких Држава – земље у којој су авиони произведени. Према томе, без сагласности Вашингтона европске земље могу само да упознају украјинске пилоте са техничким језиком и да држе тактичке вежбе.

Лист пише да администрација америчког председника Џозефа Бајдена на жели да испоручи Ф-16 украјинским властима јер су те летелице скупе, а такође страхује да би америчке тајне технологије, укључујући радар који је инсталиран у поменуте ловце, могле да падну у руке противника.

Подсећамо, премијер Холандије Марк Руте раније је казао да његова земља разговара са Великом Британијом, Данском, неким другим европским земљама и САД о могућности да се Украјини испоруче ловци Ф-16. Како је истакао, „води се интензиван дијалог“. Претходно је кабинет британског премијера Ришија Сунака саопштио да ће Лондон отворити нови центар за обуку украјинских војних пилота за коришћење западне авионске технике.
Међутим, након тога је помоћник председника САД за националну безбедност Џејк Саливан потврдио да Вашингтон не планира да испоручује ловце Ф-16 кијевским властима.
Виктор Орбан и Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2023
Специјална операција у Украјини
Тражи ли Зеленски од Европе оружје или - војнике
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала