- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Путин: Прошлогодишња жетва у Русији – рекордна, планиран велики извоз жита

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Уђи у базу фотографија Пшеница
 Пшеница  - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2023
Пратите нас
Русија планира да у пољопривредној 2022-2023. години извезе 55 до 60 милиона тона жита, изјавио је руски председник Владимир Путин.
„Према резултатима прошле године, индекс пољопривредне производње је износио 110,2 одсто. Жетва је била рекордна – скоро 158 милиона тона“, рекао је Путин, истакавши да је то највећи принос у новијој историји земље.
Он је констатовао да је, упркос препрекама у спољној трговини, Русија успела да повећа извоз агроиндустријских производа који је прошле године износио 41,6 милијарди долара у поређењу са 37,1 милијарду годину пре две године.

„Наша земља је, као и до сада, један од кључних добављача пољопривредних производа у свету. Ми смо се показали као поуздан, предвидљив партнер. Тако ћемо деловати и убудуће“, рекао је Путин на састанку о пролећним пољским радовима.

Руски лидер је казао и да земља сама себе снабдева свим основним прехрамбеним производима као што су жито, уље, шећер, риба.
Путин је на крају упозорио да Русија треба да води рачуна о ситуацији на светском тржишту жита где постоји прилично висока понуда због чега се ствара притисак на цене.
Како је додао министар пољопривреде Русије Дмитриј Патрушев, у наредној 2023-2024. пољопривредној години Русија планира да извезе од 50 до 55 милиона тона жита.
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2023
Специјална операција у Украјини
Кремљ потврдио: Споразум о житу ће се продужити на још два месеца
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала