- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шапић: Контролоре „Кенткарта“ пријавите полицији, само „Бели“ могу да контролишу

© Sputnik / Лола ЂорђевићТролејбус на улицама Београда
Тролејбус на улицама Београда - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2023
Пратите нас
Градоначелник Београда Александар Шапић апеловао је на грађане, након пријава да су се у превозу појавили контролори „Кенткарта“, да их пријаве полицији уколико их узнемиравају, истичући да они више нису овлашћена лица, већ да су то „Бели“.
„Те особе које им траже карту, то је као да било ко од нас сад уђе у аутобус и некога контролише, то нема право. Апелујем на људе да на то не реагују и, уколико их неко узнемирава, да га слободно пријаве полицији“, рекао је Шапић.
Шапић је поручио и да у првим данима неће бити репресије ни контроле да би се грађани уходали с новим системом плаћања.
„Најмањи је проблем да мало сачекамо. Ове нису економске цене, ово су цене враћања поверења“, навео је градоначелник Београда.

Како доћи до преосталог новца на картицама

Шапић је поновио да сви они који на картицама „Бус плуса“ имају било која средства могу да оду у једну од пословница градског превоза.
Промењено је само продајно место које је некада било у „Београђанки“, а сада се налази у Кнез Михајловој улици и промењено је оно које се налазило у „Лукојловој“ згради, а сада је код зграде општине Нови Београд, напоменуо је Шапић.
„Ниједан динар неће пропасти било коме“, истакао је градоначелник Београда за РТС.

Повлашћене категорије

Шапић је напоменуо да је карта која се плаћа преко мобилног телефона скупља само за цену поруке.
Што се тиче повлашћених категорија, Шапић је навео да и даље остаје свих 13 категорија. Једина разлика је што су се некадашње цене карата кретале од 1.100 до 2.500 динара, а сада су све 1.000 динара, а годишња која је сада уведена кошта 11.000 динара.
Деца, основци и средњошколци ће користити бесплатно превоз, с тим што ће ученици средњих школа од септембра добити бесплатне персонализоване картице.
Шапић је истакао да свака карта може да се провери да ли је плаћена. То значи да ће „Бели“ моћи на сваки апарат, ако посумња, да пошаље контролну поруку и провери јединствени број карте.
„Можемо сваку карту да проверимо, да ли је на апарат стигла аутентична карта. Уколико покушају превару, тада нису више у прекршају, него у кривичном делу где иде казна затвора до три године. Па ако неко хоће за 50 динара да ризикује, он нек изволи“, упозорио је Шапић.
Стајалиште градског превоза - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2023
ДРУШТВО
Ценовник и правила наплате у београдском јавном превозу
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала