- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шта је пало, пало је: Прете ли Србији поплаве

© AP Photo / Jose Carlos Fajardo/Bay Area News GroupПоплављен аутомобил
Поплављен аутомобил - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2023
Пратите нас
Републички Сектор за ванредне ситуације је интервенисао на 35 ванредних догађаја од којих су већином била црпљења воде, најчешће из стамбених подрумских и помоћних просторија, гаража, каже за Спутњик начелник Националног центра за обавештавање, Давор Видовић, уз оцену да је ситуација под контролом и да не треба очекивати проблеме.
Невреме које је јуче у касним поподневним сатима погодило северни и севреозападни део Србије се смирило. Вода је остала на улицама одакле није имала где да се повуче због количинине падавина, каже наш саговорник.

Јењава киша, неће бити проблема

Током свих тих интервенција спасена су, како напомиње, два лица у Новом Саду, једно лице је у Коцељеви евакуисано из свог објекта. Укупно су била ангажована 84 ватрогасца - спасиоца са 30 ватрогасних возила и 32 пумпе, ау помоћ су на теритоерији Новог Сада притекла 34 члана добровољних ватрогасних друштава са 11 возила и осам пумпи, навео је он.
Понегде још пада ситна киша, а да се ситуација смирила указује то да су јутрос имали само шест интервенција и то је практично било црпљење воде.
© AFP 2023 / ALESSANDRO SERRANOПоплава на северу Италије
Италија, поплаве - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2023
Поплава на северу Италије
„У наредним данима се очекује побољшање времена, за викенд чак лепи дани нам предстоје. Сава јесте у порасту, али за сада не представља никаква проблем и надамо се да ће тако и остати. Све екипе сектора за ванредне ситуације су приправне и спремне да реагују и да помогну грађанима у случају било које непредвиђене ситуације“, нагласио је Видовић.
Да се ситуација смирује Спутњику је рекао о метеоролог Недељко Тодоровић, истичући да киша јењава.

За викенд топлије са сунцем

„Све што је пало, пало је, тако да следи смиривање наредна три-четири дана без неке озбиљне кише у региону и код нас. Оно што је било у Хрватској, западној Босни и Херцеговини и Италији, сада се смирује пошто та вода отиче и код нас ће да дође Савом, са закашњењем. Сава и Дунав су почели да расту, али то није забрињавајуће. Биће у порасту водостај, али нема поплава“, прецизирао је наш познати метеоролог.
Наредна три дана кишу, каже, не треба очекивати.
„Од сутра па негде до понедељка било би топлије и сунчаније, изузетно ретка појава неке краткотрајне кише у планинама, али од понедељка поподне, уторка, опет ће бити нешто чешћа појава пљускова и грмљавине. Типично летња ситуација. Али то је само локално и јужно од Саве и Дунава“, напомиње Тодоровић.
Пошто су ти пљускови локалног карактера може да се деси да неки локални поток надође, да нека улица или подвожњак у граду буде на кратко под водом, додаје он, али и истиче да је то редовна појава сваког лета до чега долази зато што се све дешава на малој површини, што људи нису регулисали одвод воде, или што су направили куће уз поток или реку и онда некога то „закачи“.
Падавина већих размера, каквих је било на западу нема, нити су на видику, а и тамо се ситуација смирује, закључио је наш саговорник.

У Шапцу без ванредне одбране од поплава

Иван Спајић, који је начелник сектора за ванредне ситуације у Шапцу, који је увек први на удару када због обилних падавина на западу надође Сава, такође истиче да нема места за бригу и панику.
CC0 / Пиксабеј / Ветробранска стакла
Ветробранска стакла - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2023
Ветробранска стакла

„Водостај Саве је тренутно испод редовне одбране од поплава, односно испод 400 сантиметара. На 400 сантиметара се уводи редовна одбрана од поплава,а тек на 500 ванредна одбрана. Прогнозе су такве да ће река Сава у Шапцу на мерној станици ићи изнад редовне одбране од поплава и до краја ове недеље и у следећој ће се због количине падавина у Хрватској и БиХ кретати негде испод ванредне одбране од поплава. Биће преко 400 сантиметара, али мање од 500“, каже он за Спутњик.

Спајић објашњава да ће вода Саве само протећи кроз град својим током. Подсећа да су насипи ојачани 2015. и уздигнути после великих поплава из 2014. године па су сада стабилнији и безбеднији.
Сектор за ванредне ситуације у Шапцу прати ситуацију из сата у сат, свакодневно и уколико буде потребно све снаге ће бити на располагању у случају опасности, истакао је наш саговорник.
Италија, поплаве - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2023
МОЈА ПРИЧА
ЕКСКЛУЗИВНО Ђорђе Пантић, херој из Ћезене: Србин који је скочио у бујицу и спасио дете /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала