- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Столтенберг: НАТО ускоро усваја вишегодишњи програм наоружавања Украјине

© AP Photo / Efrem LukatskyГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2023
Пратите нас
Лидери чланица НАТО-а ће на самиту у Виљнусу у јулу усвојити вишегодишњи програм војне помоћи Украјини ради њеног потпуног пренаоружања по западном моделу, изјавио је генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг на конференцији за новинаре у Лисабону.

„Чланице Алијансе ће на самиту у Виљнусу одобрити вишегодишњи програм војне помоћи Украјини, који има за циљ обезбеђење њеног потпуног преласка са доктрина и наоружања совјетског типа на западне“, појаснио је Столтенберг.

Он је такође поручио да поздравља изјаве чланица Северноатлантске алијансе о испорукама Кијеву крстарећих ракета, као и обуку украјинских пилота ради управљања западним војним авионима.
Раније је руско Министарство одбране саопштило да је Украјина 12. маја употребила ракете ваздух-ваздух „сторм шедоу“ које јој је испоручила Велика Британија за напад на Луганск.
Ракете „сторм шедоу”, рађене за Велику Британију, имају домет од 560 километара, док је извозна верзија домета до 250 километара. Оне су ефикасније од „химарса“, које су Кијеву испоручиле САД, а које имају домет од свега 80 километара.
Ракета сторм шедоу - Sputnik Србија, 1920, 13.05.2023
Специјална операција у Украјини
Ни ракете „сторм шедоу“ не могу да помогну Украјинцима
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала