- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Влада Србије повећала премије за млеко и субвенције по грлу стоке

CC0 / Pixabay / Краве
Краве - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2023
Пратите нас
Влада Србије усвојила је више измењених уредби које се односе на пољопривреду, а тичу се субвенција по грлу стоке и повећања прелевмана и премија за млеко које ће бити повећане са 15 на 19 динара по литру.
Изменама више уредби, поред осталог, прелевмани за сиреве и остале производе биће повећани на 300 динара, али и уведени прелевмани на евапорисано млеко у износу од 300 динара, саопштила је Влада Србије.
Такође, подижу се и субвенције по грлу за приплодне млечне краве и то са 30.000 на 40.000 динара, а субвенције ће бити исплаћене по јавном позиву који је у току.
Укупан износ повећања износи 2,3 милијарде динара, а за ову меру ће у текућој години бити исплаћено укупно 14,3 милијарде динара. Мера ће важити за сва грла млечних крава, којих је укупно 228.823.
Премије за млеко ће бити повећане са 15 на 19 динара по литру у другом, трећем и четвртом кварталу ове године, а укупно повећање ће износити три милијарде динара.
Укупан износ за премије за млеко у овој години биће 15 милијарди динара.
Ове мере садржане су у предлозима измена и допуна Уредбе о расподели подстицаја у пољопривреди и руралном развоју у 2023. години, Уредбе о утврђивању Годишњег програма развоја саветодавних послова у пољопривреди за ову годину, Уредбе о утврђивању Програма финансијске подршке пољопривредним произвођачима сунцокрета прошлогодишњег рода и Уредбе о ванредној интервентној мери подршке произвођачима кондиторских производа за откуп млека у праху.
Влада је усвојила и Одлуку о измени Одлуке одређивању пољопривредних и прехрамбених производа за које се плаћа посебна дажбина при увозу и утврђивању износа посебне дажбине.
Детаљном анализом и праћењем стања на тржишту млека и млечних производа утврђено је да је услед повећаног увоза полутврдих сирева, и поред заштитних мера, дошло до дестабилизације домаће производње, стварања вишкова и немогућности пласмана услед неконкурентне увозне цене, наводи се у саопштењу.
Зато је предложено повећање посебних дажбина на увоз шест врста сирева са тржишта Европске уније као и осталих тржишта.
Председник Србије Александар Вучић на отварању јапанске фабрике Нидек у Новом Саду - Sputnik Србија, 1920, 18.05.2023
СРБИЈА
Вучић разговарао са пољопривредницима: Испунићемо већину захтева
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала