- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Професори на дужности – свет се диви Мурињу и Матићу /видео/

© AFP 2023 / FABRICE COFFRINIНемања Матић и Жозе Мурињо
Немања Матић и Жозе Мурињо - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2023
Пратите нас
Жозе Мурињо и Немања Матић одржали су још једно предавање из својих улога у светском фудбалу и одвели Рому у ново европско финале - после Лиге конференција на ред је стигла и Лига Европе.
Рома је са само једним постигнутим голом успела да елиминише Бајер из Леверкузена, у старом Мурињовом стилу и са Матићевим врхунским перформансом.
За више од 180 минута утакмице Рома је упутила 13 удараца на гол, 20 мање од ривала, имала је само 30 посто времена лопту у поседу и негативан однос у тачним додавањима, 1044 према 442.
Поврх свега, у реванш утакмици Римљани су упутили само један шут на гол противника, што је најмање у целој њиховој сезони у Лиги Европе.
Са друге стране, Леверкузен је имао 23 покушаја, процењено је било да ће дати 1.09 голова, док је на страни Роме та шанса износила мизерних 0.03.
Али, све је то само статистика, суштина је да је Мурињо довео Рому до првог финала такмичења које се сада зове Лига Европе после 1990. године и да је постао први тренер тог клуба са два европска финала, узимајући у обзир и претходно у Лиги конференција.
"Мурињо је геније...", кратко је прокоментарисао новинар Танкреди Палмери.
Португалац је успео да стигне до шестог европског финала у каријери и у сваком је победио, а доживео је поразе само у финалима Суперкупа где се састају победници Лиге шампиона и Лиге Европе.
Са себи својственим шеретским осмехом Мурињо је констатовао да је кључ пролаза у финале био у детаљима.
"Да нисмо имали Смолинга на клупи можда не бисмо прошли. Изгубили смо током утакмице оба бека, Спинацолу и Челика због повреда. То су детаљи. А морам да се захвалим и Бовеу који је играо ван своје позиције", навео је Мурињо.
А на својој позицији дефанзивног везисте, такозваног осигурача, бриљантну партију је пружио, нажалост бивши репрезентативац Србије, Немања Матић.
Са оценом 7,8 специјализованог сервиса Софаскор, Матић је био најбољи везни играч екипе, командовао је одбраном тима и потврдио да је Мурињов најважнији војник, због чега је Португалац и инсистирао на његовом довођењу.
Одиграо је Матић целу утакмицу и за то време је изгубио само два од 14 дуела са ривалима, изнудио је два фаула, није начинио ниједан, трипут је отклонио опасност, имао је по једну блокаду и пресечено додавање, а одузео је чак шест лопти.
Навијачи су били више него одушевљени Матићевом партијом, још једном у низу.
"Како сам видео јуче, емитована је епизода број 263625 серије Немања Матић је професор своје улоге", наведено је у једном од коментара, а таквих је било много на друштвеним мрежама.
Свој докторат Матић ће, под патронатом ментора Муриња, писати у финалу Лиге Европе, против увек неугодне Севиље и свог наследника у репрезентацији Србије Немање Гудеља.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала