- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Руски војни експерт о радиоактивном облаку: Западу свеједно ко ће да умире...

© AP Photo / Juan Carlos LlorcaРадиоактивни, контаминирани бункер у Тексасу.
Радиоактивни, контаминирани бункер у Тексасу. - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2023
Пратите нас
Руски војни експерт Виктор Литовкин рекао је да ће бити последица радиоактивног облака који се креће ка Европи, а резултат је уништавања муниције са осиромашеним уранијумом коју је Запад испоручио Украјини. Како је истакао, за Запад је испорука тог оружја бизнис и нимало им није жао ко ће у другим државама умирати од последица радијације.
Подсетимо, раније данас секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев рекао је да је уништавање муниције са осиромашеним уранијумом, коју је Запад испоручио Украјини, довело до појаве радиоактивног облака који се већ креће ка Европи и да је у Пољској већ забележен пораст радијације.
Литовкин је у разговору за Спутњик рекао да ће тамо где из тог облака буде падавина територија бити заражена и са тог подручја се не може користити ни воће ни поврће ни трава. Подсетио је и на трагична искуства Југославије.

„Ко то буде конзумирао разболеће се од неке онколошке или друге болести. То је управо као у Југославији коју су гађали истом том муницијом, истим бомбама. Тако је и у овом случају. Где прође тај облак, где буде падавина из тог облака, тамо ће бити и последица“, рекао је он.

Како је прецизирао. биће и последица и по животиње.
„Оне неће угинути, али ће бити заражене и њихово месо неће смети да се користи у исхрани“, навео је експерт.
Упитан, колико се та радијација задржава у некој земљи, он је одговорио:
„То је заувек, на милион година.“

Западу је свеједно ко страда од ове муниције

На питање, да ли ће се однос западних званичника по питању безбедности овакве муниције променити после овога он је рекао да се то неће догодити.

„Неће се променити. Они производе такву муницију да би је примењивали не на својој територији него на територији неке друге земље. Не жале становништво неке друге земље. То је за њих потрошни материјал, топовско месо. Због тога неће бити никаквих промена. Наставиће то да раде јер ће гађати туђе земље, туђе становништво, туђу технику. Свеједно им је ко ће од тога умирати“, истакао је Литовкин.

Руски експерт сумња и да ће овај догађај утицати на увереност Запада у неопходност испорука тог оружја.
„Не, не. За Запад је то бизнис, треба разумети да је то бизнис. Па они не испоручују оружје без разлога. Све ће то Украјина морати да плати ако не данас, онда сутра, прекосутра, после много деценија Украјина или то што од ње буде остало мораће то да плаћа“, закључио је он.
Опасност од радијације - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2023
РУСИЈА
Русија: Радиоактивни облак иде ка Европи, Пољска демантовала
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала