- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Сатурн се враћа на трон као планета са највише природних сателита

CC0 / Pixabay / Сатурн
Сатурн - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2023
Пратите нас
Средином фебруара научници су објавили да Јупитер има 12 месеци више него што се веровало, што је у том тренутку значило да је тај гасовити џин има највише природних сателита у нашем систему. Међутим, нова открића научника показала су да око Сатурна постоје још 62 сателита и да их сада укупно има 145.
Та бројка је далеко већа од Јупитера, који има 92 сателита.
Користећи податке које је прикупио телескоп Канада-Француска-Хаваји, опсерваторије Мауна Кеа, тим истраживача са Универзитета у Британске Колумбије је идентификовао нова 62 свемирска објекта који су раније били или превише мали или нејасни да би били идентификовани.
Овај мукотрпан посао је започет 2019. године, када је неколико неидентификованих објеката примећено у Сатурновој близини. Али да би читав процес био готов и да би они били сврстани у категорију „потврђених сателита“, астрономи су морали да их прате неколико година да би потврдили да заиста и круже око гасовитог џина.
Поред тога, што је уочено да они прате елиптичне путање око ове планете, они се и често крећу ретроградно. Сви ови подаци научнике су натерале да закључе како су Сатурнови сателити настали од већег месеца који се распао пре неколико десетина милиона година.
Следећи корак је признавање од стране Међународне астрономске уније, што се очекује крајем месеца, објавила је „Национална географија“.
Звездана бакља снимљена на Сунцу - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2023
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Ако опасна соларна олуја крене према Земљи, то ћемо знати 30 минута раније – а шта онда?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала