- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

УН упозоравају: Милијарда људи је у опасности од колере

© AFP 2023 / SABAH ARARКолера у Ираку
Колера у Ираку - Sputnik Србија, 1920, 19.05.2023
Пратите нас
Колера прети милијарди људи у 43 земље, упозориле су данас Уједињене нације. Како наводе, недостају средства за борбу против те заразне болести.
„Пандемија убија сиромашне пред нашим очима и ми тачно знамо како да је зауставимо, али потребна нам је већа подршка и залагање међународне заједнице јер, уколико не будемо одмах деловали, стање ће се погоршати“, истакао је Џером Пфафман Замбруни, шеф одељења УНИЦЕФ-а за кризе у јавном здравству, на прес конференцији у Женеви.
„Светска здравствена организација (СЗО) процењује да је милијарда људи у 43 земље у опасности да оболи од колере“, рекао је његов колега Хенри Греј, званичник Светске здравствене организације задужен за сузбијање те пошасти која се брзо шири због лоших санитарних услова и недостатка питке воде.
Организацији УН је потребно 640 милиона долара за борбу с том заразном болести. СЗО упозорава да кампање за вакцинацију наилазе на многе тешкоће. Ове године су 24 земље пријавиле епидемије колере, а прошле године их је средином маја било 15.
Греј тај пораст приписује сиромаштву, сукобима, климатским променама и сеобама становништва које они подстичу, у веома несигурним условима. СЗО је морала да изда препоруку за само једну дозу вакцине, уместо две, како би се више људи спасло, али уз ризик да заштита траје краће.
„Будућност није сјајна“, рекао је Греј.
СЗО и УНИЦЕФ-у, који чврсто сарађују у сузбијању те бактеријске болести, потребно је 160, односно 480 милиона долара у наредних 12 месеци како би могли да пруже помоћ за више од 40 земаља.
Младен Ковачевић - Sputnik Србија, 1920, 29.04.2023
КУЛТУРА
Редитељ документарца о епидемији вариоле вере: Како је Југославија искоренила најсмртоноснији вирус
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала