- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Јовељић за Спутњик: „Најбољи сам фудбалер-шахиста на свету, једва чекам да играм против Дончића“

© AFP 2023 / PATRICK T. FALLONДејан Јовељић
Дејан Јовељић - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2023
Пратите нас
Репрезентативац Србије у фудбалу Дејан Јовељић поред игре на травнатом терену одлично се показао и као шахиста. Како овај фудбалер Лос Анђелес Галаксија каже у интервјуу за Спутњик, најбоље је рангирани шахиста међу фудбалерима. И додаје да би волео да одмери снаге за кошаркашем Луком Дончићем на црно-белој табли.
Јовељић у интервјуу за Спутњик описује везу фудбала и шаха и додаје да је по његовом мишљењу Магнус Карлсен најбољи шахиста у историји, као и да је Рус Јан Непомњијашћи имао добре шансе да постане шампион света, да је доминирао, али је ипак поражен од Кинеза Динга Лирена.
Да ли сте најбољи фудбалер међу шахистима и најбољи шахиста међу фудбалерима? Има ли можда неко бољи?
- По званичној Светској ранг-листи, најбоље сам рангирани фудбалер на свету у шаху.
Како сте почели да играте шах и дошли до тога да будете толико добри и успешни и у том спорту?
- Почео сам као да играм клинац, са дедом и татом, али то је било далеко од нивоа на којем сам сад. Сплетом околности, пријатељ сам са најтрофејнијим играчем билијара Андрејом Класовићем који ме је упознао са Миодрагом Перуновићем, селектором Србије у шаху. И са њим сам кренуо да радим редовно, поготово у корона времену када сам био „заробљен“ у стану... Нажалост, када сам прешао у САД, због временске разлике слабије радимо.
Имате ли можда неку „титулу“ у шаху, који вам је рејтинг и да ли сте се такмичили на неким турнирима?
- Када се гледа ФИДЕ рангирање имам 2.217 ело поена, на онлине сајтовима 2.300 и више. Играо сам турнире, али сада радимо опет активно, почели смо опет више да радимо и планирамо много више да играм у будућности. Међутим , све у складу са тим колико ми обавезе са екипом (фудбалском), дозволе и када дозволе…
Користите ли знање из шаха у фудбалу – постоји ли паралела између та два спорта?
- Апсолутно сам кроз време нашао везу између фудбала и неких шанси које настају или могу да настану у фудбалу. Такође, шах ми пружа могућност да размишљам о потезима унапред, као да у неким шансама и ситуацијама могу да предвидим кретање играча и лопте и потенцијалне ситуације. Шах нас учи и самоконтроли, снази да поднесемо тешке поразе онда када се догоде, да преузмемо одговорност, будемо аналитичнији…
Видели смо да си играо против Луке Дончића, претпостављамо да је у питању „бот“, односно компјутер. Да ли планирате да га изазовете „у реалном животу“, јер је и Словенац љубитељ шаха?
- Луку Дончића као противника једва чекам! Али не „бота“, већ оног правог, а-ха-ха.
Шта мислите о мечу за првака света у шаху између Јана Непомњашћија и Динг Лирена који је на крају добио Кинез?
- Сматрам да је после дужег времена један шаховски меч доживео пуну популарност и учинио да шах опет доживи тренутак као током короне. Наиме, одлично је био медијски пропраћен меч, заиста је изазвао салву коментара на друштвеним мрежама, и био врло узбудљив, тим пре што је велики број партија завршен победама једног или другог. Такође, не могу, а да се не отргнем утиску да је Непо шаховски доминирао, водио, имао чак и одлучујуће предности у партијама, али као да психолошки није био дорастао датом тренутку и титули.
Шта мислите о повлачењу Магнуса Карлсена и његовом одбијању да брани титулу првака света?
- Магнус је апсолутни владар светског шаха. Доминира у свим временским контролама (Булет, Блиц, Рапид, Турнирски стандард шах), и као да је услед свих победа на турнирима и убедљивим победама у шампионским мечевима изгубио ону велику жељу. Надам се да ће победа Динга да опет покрене то нешто у њему и да му да мотивацију да „врати“ титулу коју неоспорно апсолутно заслужује.
Ко је по вама најбољи шахиста у историји?
- Магнус Карлсен. Свакако најбољи играч у историји шаха.
© Фото: Принтскрин/https://streamja.com/nzAyMДејан Јовељић
Дејан Јовељић - Sputnik Србија, 1920, 11.05.2023
Дејан Јовељић
Даљи планови везани за шах и фудбал?
- Играћу више шаха у будућности. Углавном турнире на паузи, а у међувремену ћу радити са селектором Перуновићем када ми обавезе дозволе. У слободно време наравно стално играм цугер, уз омиљени темпо 3+0. Планови везани за фудбал су МЛС куп, много голова, асистенција и победа!
Динг Лирен, Јан Непомињашћи, шах - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2023
СПОРТ
Рус ипак није успео – Кинез је првак света после правог спектакла
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала