- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Џефри Сакс: Мировни план Зеленског је чиста пропаганда јер подразумева пораз Русије

© AFP 2023 / FRANCK FIFEЏефри Сакс, економиста
Џефри Сакс, економиста - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2023
Пратите нас
Мировни план који је предложио украјински председник Владимир Зеленски није могуће реализовати јер неће допринети решавању украјинско-руског конфликта, изјавио је амерички економиста Џефри Сакс.
„Мировни план Зеленског је заправо план пораза Русије. Тај план се користи из чисто пропагандистичких разлога. Украјина је тренутно највећи губитник, због тога кијевски режим треба да буде тај који жели да мир достигне путем преговора“, казао је он.
Сакс је такође навео и шест принципа према којима се треба водити приликом прављења плана за решавање конфликта – да НАТО одустане од Украјине, да Савет безбедности УН пружи гаранције мировном споразуму, неутралност Кијева, ограничење испорука наоружања украјинској војсци, прецизан графикон укључења Украјине у ЕУ у неутралном статусу по принципу Аустрије, као и одустајање Брисела од било каквих санкција према Русији и успостављање трговинске размене.
„Тренутно нисмо ни близу таквом споразуму, али то није недостижно. Такав план ће ићи наруку и Бриселу и Москви и Кијеву. Јасно је да такав мировни план не може бити постигнут за кратко време, али дуготрајним преговорима је то ипак могуће“, оценио је Сакс.
Подсетимо, претходно је шеф Европске комисије Урсула фон дер Лајен на самиту Г7 изјавила да Русија и Украјина не треба да имају једнаке позиције на мировним преговорима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала