- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Хебрејска Библија из 900. године нове ере продата за 38,1 милион долара

CC0 / Pixabay / Књига, илустрација
Књига, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2023
Пратите нас
Хебрејска Библија, која датира из 900. године нове ере и један је од најскупљих рукописа на тржишту антиквитета, продата је у Њујорку за 38,1 милион долара, док је платно познатог аустријског сликара Густава Климта на истој аукцији код „Сотбија“ постигло цену од 53,2 милиона долара.
Аукцијска кућа „Сотби“ је очекивала да би „Кодекс Сасун“, названа тако по свом најпознатијем власнику Дејвиду Соломону Сасуну, који је Библију купио 1929. за 350 фунти, могао постићи цену између 30 и 50 милиона долара, преноси „Њујорк тајмс“.
Готово комплетну и изузетно добро очувану хебрејску Библију, којој недостаје тек неколико страница, а чине је 24 књиге, „Сотби“ је продао након четвороминутног надметања двојице понуђача, наводи се у саопштењу аукцијске куће.
Купио ју је бивши амерички дипломата Алфред Мозис у име америчке непрофитне организације која ће Библију поклонити „Музеју јеврејског народа АНУ“ у Тел Авиву, наводи се у објави.
Дело аустријскога сликара Густава Климта „Insel im Attersee“ настало 1901. отишло је непознатом колекционару из Јапана за 53,2 милиона долара, објавио је „Сотби“. Рад аустријског сликара први је пут понуђен на аукцији након што је деценијама био део приватне колекције, пренео је Танјуг.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала