- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Направљени озбиљни прекршаји: Предаја Крима совјетској Украјини није била правно формализована

© Sputnik / Артем Житенев / Уђи у базу фотографијаГрафит "Русија и Крим - заувек заједно"
Графит Русија и Крим - заувек заједно  - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2023
Пратите нас
Процес предаје Крима Украјинској Совјетској Социјалистичкој Републици 1954. године није био правно формализован, рекао је за Спутњик шеф регионалног парламента Владимир Константинов.
„Пажљивом анализом тог питања очигледно је да никада нисмо ни изашли из састава Русије чије се границе нису мењале 1954. године, а самим тим ни 2014. године (када је одржан референдум о враћању полуострва у састав Русије). Процес нашег пријема, предаје не само да је био грубо игнорисање политичке воље Кримљана, него није био ни правно формализован“, рекао је Константинов.
Како истиче, направљени су озбиљни, груби прекршаји, те да се поставља питање како је уопште тако нешто могло да се догоди.
Константинов објашњава да органи, који су донели одлуку о пребацивању Крима из састава једне републике у другу, нису имали овлашћења да то ураде.
„То је као када би државни савет Крима донео одлуку да Тексас пређе у састав Мексика. Као друго, врховни савети република уопште нису донели одлуку о предаји полуострва. И треће, нису означење границе савезничких република након што је Крим променио 'пребивалиште', а то је кључни моменат приликом доношења такве одлуке. А да не помињемо чињеницу да нису одржани референдуми које је подразумевао Устав СССР“, објашњава званичник.
Поред тога, додаје, када је Крим прешао у састав Украјинске ССР није постојао документ који би давао гаранције за заштиту културне, језичке и свих регионалних традиција.
„Све то је само мали део прекршаја који су направљени. Полазећи од тога, Крим се налази у саставу Русије по закону који је био на снази до 1954. године и значи да никада није ни изашао из њеног састава“, закључио је Константинов.
Раније је Константинов саопштио да президијум кримског парламента покреће питање поништења одлуке, донете 1954. године о предаји полуострва Украјинској Совјетској Социјалистичкој Републици.
Кримска област се налазила у саставу Руске Совјетске Федеративне Социјалистичке Републике до 19. фебруара 1954. године. Тада је Президијум Врховног савета Совјетског Савеза издао указ о њеном преласку у састав Украјинску ССР. Иницијатор је био совјетски лидер Никита Хрушчов који је дуго радио у Украјини. Након распада СССР-а, полуострво је остало у саставу Украјине.
Крим је поново постао руски регион након референдума одржаног на полуострву у марту 2014. године, након државног удара у Украјини. За поновно уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Крима и 95,6 одсто становника Севастопоља.
Политичка карта Европе са Кримом као делом Русије - Sputnik Србија, 1920, 14.05.2023
РУСИЈА
Крим покреће питање укидања одлуке о предаји полуострва Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала