- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Трагом корена: Срби у Руском царству | Орбита културе

© Sputnik / Мария ДевахинаСпаска кула московског Кремља и храм Василија Блаженог
Спаска кула московског Кремља и храм Василија Блаженог  - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2023
Пратите нас
У данашњој емисији откривамо због чега су Срби напустили Аустроугарску и основали насеље у „једноверној“ Русији, али и како модерним спајањем слова и слике сијају златне нити традиције.
Зашто су за време Петра Великог аустријски Срби основали своје прво насеље у Русији, од чега су бежали и шта им је нудила „једноверна Русија“ сазнајемо из књиге „Срби у Руском царству. Насеља, порекло становништва, обичаји“. О овој студији коју је објавио „Службени гласник“ у едицији „Корени“, разговарамо са њеним приређивачем Борисавом Челиковићем и уредником у „Службеном гласнику“ Петром Арбутином.
Какав је поглед на родно Косово троје фотографа, како изгледа излазак сунца над тврђавом Звечан или облак над фабричким димњаком у Трепчи објашњава Милан Добрић из Косовске Митровице, фотограф чији су радови, заједно са фотографијама Биљане Добрић и Милене Петронијевић изложени у Галерији Артгет.
Како се златним везом могу спојити слово и слика, традиција и модерност, древна вештина и примењена уметност, на јединствен начин открива изложба „Златне нити ћирилице“ отворена, у оквиру програма Музеји у 10, у Музеју Вука и Доситеја. О томе у каквом су односу уметнице-везиље према културном наслеђу, средњовековној естетици рукописних књига, у првом реду Мирослављевог јеванђеља – чији су иницијали овога пута урађени иглом и концем - о важности очувања ове дуге традиције разговарамо са једном од ауторки ове поставке, историчаром уметности и писцем Тамаром Огњевић.
О великом писцу и синеасти Живојину Павловићу, о улози и значају коју и данас има у српској култури, али и о „Жикином наслеђу“ које је и даље јасно уочљиво у савременим ауторским филмовима домаће продукције, разговарамо – а поводом књиге „Живојин Павловић: Кино-поета великог црнила“ са редитељем Дарком Бајићем.
Да ли је публика која пуни салу Народног позоришта сваки пут када је опера на репертоару доказ да ће опера као специфичан вид уметности опстати и у времену најразличитијих музичких трендова и тенденција, колико је охрабрујуће то што се за недавно изведену представу „Турандот“ тражила карта више а ансамбл испраћем вишеминутним овацијама – питамо прваке београдске опере тенора Јанка Синадиновића који је улогом у Турандоту обележио 25 година рада и Сању Керкез која се, после Норме премијерно нашла у улози принцезе Турандот.

О емисији „Орбита културе“

Орбита културе“ прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.
У жељи да афирмише праве вредности, остаје верна сопственом слогану који гласи: „Када има културе, нико не примећује, а када је нема — примете сви“.
Спутњикову „Орбиту културе“ уређује Дејана Вуковић, а емитује се сваке суботе у 10.00 на таласима Радија Студио Б.
Орбита културе, 19.05.2023.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала