- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Сад се Америка окомила и на Белорусију

© Sputnik / Виталий Аньков / Уђи у базу фотографијаПрипадници војске Белорусије на војним вежбама
Припадници војске Белорусије на војним вежбама - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2023
Пратите нас
Иза покушаја пребацивања оружја и експлозива на територију Белорусије стоје Сједињене Америчке Државе и њихови савезници који су се окомили на Белорусију зато што је Минск искрен и веран пријатељ Русије. Њихов циљ је да дестабилизују ситуацију у овој земљи и униште Савезну државу, оцењују за Спутњик руски експерти.
Како је изјавио Александар Волфович, државни секретар Савета безбедности, постоје опасне квалитативне промене у активности НАТО-а.
„Све ово приморава Белорусију и Русију да предузму нове активне мере стратешког одвраћања, укључујући практичне кораке за размештање тактичког нуклеарног оружја на територији Белорусије“, изјавио је Вољфович, додајући да су нарушене све безбедносне гаранције које је колективни Запад некада дао Русији и Белорусији.

Американци воде хибридни рат против Русије и Белорусије

Андреј Кошкин, експерт Удружења војних политиколога и шеф катедре за политичку анализу на Руском економском универзитету „Плеханов“, Американци воде хибридни рат против Русије и Белорусије.
„Они, заједно са својим савезницима, међу којима су Пољаци, Украјинци и балтичке државе, имају један циљ – да униште Русију и Белорусију, односно Савезну државу. И због тога се не искључује могућност да иза ових провокација не стоје специјалне службе савезника САД које су спремне на било који начин да докажу своју оданост Вашингтону. Њих финансира или Брисел или Вашингтон“, објашњава саговорник Спутњика.
Овде се пре свега ради о специјалним службама Украјине и представницима балтичких земаља. Оне спремају провокације, али под диригентском палицом Велике Британије, Централне обавештајне агенције и специјалних служби НАТО у европским државама, децидан је стручњак.
Слично мишљење дели и Константин Блохин, водећи истраживач за безбедносне студије Руске академије наука који не искључује могућност да Украјина, заједно са западним обавештајним службама покушава да науди Русији и Белорусији.
„Белорусија и Русија су главни проблем за Запад и Украјину јер су ове земље део Савезне државе. Поред тога, Кијев и западне земље сматрају да Минск наводно помаже Москви у спровођењу специјалне војне операције на територији украјинске државе. Стога, на све могуће начине покушавају да дестабилизују ситуацију на територији ове земље. И није искључено да овим новим саботажама не би уништили критично важну инфраструктуру Белорусије“, констатује наш саговорник.

Окомили се на искреног пријатеља Русије

Сједињене Америчке Државе и њени савезници окомили су се на Белорусију зато што је ова земља веран и искрен пријатељ Русије, објашњава Блохин.
„Белорусија и Русија имају чврсте односе. Минск подржава Москву. Међутим, треба напоменути да је пре неколико година било покушаја смене ражима у овој земљи и свргавања са власти белоруског председника Александра Лукашенка. На његово место Американци су желели да поставе свог кандидата“, објашњава саговорник Спутњика.
Према речима Кошкина, Американци су желели да Белорусију претворе у оно што је сада Украјина.
„Они су имали циљ да у Белорусији дође до државног удара као и у Украјини. А затим да ову земљу претворе у државу која ће се борити против Русије. Међутим, нису успели у томе. Белоруски председник Александар Лукашенко се храбро борио. И чак и због овога желе да казне Белорусе“, наглашава стручњак.

Русија штити Савезну државу

На питање како ће Русија да заштити Савезну државу од претњи и провокација, Блохин каже да руска држава не седи скрштених руку. Према његовим речима, руске Оружане снаге чувају ову земљу. Њихов главни задатак је да спрече могуће нападе на Белорусију из Украјине, Пољске, али и земаља-чланица НАТО-а.
Вољфович је додао да у Белорусији ефикасно функционише и систем који реагује на терористичке акте и активности илегалних оружаних снага.
Треба напоменути да је председник Русије Владимир Путин 25. марта изјавио да су се Москва и Минск договорили да ће, без кршења међународних обавеза, распоредити тактичко нуклеарно оружје у Белорусији. Путин је објаснио да Русија не преноси своје нуклеарно оружје у Белорусију, већ ради оно што су САД радиле читаву деценију. Према његовим речима, изградња складишта за тактичко нуклеарно оружје у Белорусији биће завршена 1. јула.
Подсетимо, Комитет државне безбедности Белорусије спречио је терористички напад уочи 9. маја, изјавио је шеф КГБ-а Иван Тертел.
„Ови догађаји су повезани, према нашим проценама, са 9. мајем. Покушано је да се дестабилизује ситуација. Шеф државе је упознат са овим моментима“, изјавио је Тертел.
Раније је председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио да су учестали случајеви продора диверзаната на територију републике.
Виктор Орбан и Владимир Зеленски - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2023
Специјална операција у Украјини
Тражи ли Зеленски од Европе оружје или - војнике
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала