- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Нападала Рускињу па доживела исту судбину: „Осећам се беспомоћно“

© AFP 2023 / CLIVE BRUNSKILLРумунска тенисерка Симона Халеп
Румунска тенисерка Симона Халеп - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2023
Пратите нас
Румунска тенисерка Симона Халеп оптужена је за друго кршење допинг правила због „нерегуларности у њеном спортском биолошком пасошу“, објавили су британски медији.
Халепова је под суспензијом још од октобра прошле године, пошто је била тестирана позитивно на недозвољену супстанцу рокадустат (лек против анемије који стимулише производњу црвених крвних зрнаца) током УС Опена.
Додатне оптужбе, које су одвојене од овог случаја, односе се на нерегуларности примећене у њеном спортском биолошком пасошу. Двострукој гренд слем шампионки сада прети нова суспензија, али се не зна на колики период.
Подсетимо, Међународна агенција за интегритет тениса саопштила је у октобру да је румунска тенисерка суспендована због позитивног теста са УС Опена.
Како је саопштила Агенција, Халепова је доставила узорак који је подељен на А и Б узорке, и у првом је пронађен је лек роксадустат који је забрањен од стране Светске анти-допинг агенције (ВАДА).
Од тада се Халепова више не такмичи, али се у петак огласила саопштењем у којем је поручила да верује у своју невиност коју ће доказати пред трибуналом.

„Три светски призната експерта су анализирали моју крвну слику и били екстремно јасни да је моја крв тотално нормална. Осећам се беспомоћно због новог малтретирања и потребе да доказујем да нисам крива за нешто што никад нисам урадила. Целог живота сам била против варања у спорту јер то нису моје вредности“, поручила је Симона Халеп.

Прозивке као бумеранг

Иначе, када је Марија Шарапова објавила 2016. године да је добила позитивни налаз са допинг теста због коришћења медикамента мелдонијума, румунска тенисерка била је једна од најгласнијих када је било реч о критиковању Рускиње.
Иако је Шарапова искрено признала да је супстанцу користила током великог дела каријере јер је била дозвољена, Халепова је била љута што је Рускињи допуштено да се после 15 месеци врати на турнире.
Шарапова је после годину и по дана суспензије добила специјалну позивницу за турнир у Штутгарту, а Румунка је имала коментар.

„По мом мишљењу, ово није добар пример да се помаже тенисерима који су дисквалификовани због допинга. Али не говорим само о Шараповој, већ о свима који су осуђени за употребу недозвољених дрога“, рекла је пре неколико година Халеп.

Иако је хтела да се огради и не коментарише директно руску тенисерку, Симона није могла да прећути.
„Свако ради шта хоће. Ако је штампа више заинтересована да Шарапова дође овде, то је њихов став. Али то не видим као позитивну ствар, јер она треба да плати цену за своје поступке. Осуђена је за допинг, тако да не могу више да јој се дивим“, гласила је изјава бивше прве тенисерке света.
Симона Халеп је у истом том периоду наглашавала да она редовно проверава списак некоришћених супстанци коју шаље ВАДА и да је готово немогуће да јој се догоди да падне на допинг тесту.
Ипак, неколико година касније направила је катастрофалну грешку због које плаћа цену.
*Погледајте ново издање емисије Миљанов корнер
Душан Лајовић - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2023
СПОРТ
Душан проговорио о Новаку и „табу“ теми
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала