- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Избори у Грчкој: Нова демократија убедљиво води, Мицотакис прогласио победу /фото/

© AP Photo / Petros GiannakourisКирјакос Мицотакис
Кирјакос Мицотакис - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
Пратите нас
Актуелни грчки премијер Киријакос Мицотакис прогласио је победу на данашњим парламентарним изборима, пошто су резултати након 90 одсто пребројаних гласова показали да његова Нова демократија убедљиво води. Поручио је да има мандат да формира снажну, самосталну владу.
„Листићи говоре све. Показују да је Нова демократија добила поверење народа да влада, да буде јака и аутономна. Милиони грађана Грчке гласали су за Нову демократију. Сјајан резултат показује вољу људи који су нам дали сагласност за политичку самосталну власт. Народ је тражио још нешто — да се брже крене путем напретка и великих реформи", рекао је Мицотакис.
Он је оценио да је „нада победила сујету, а јединство поделе“.
© AP Photo / Petros GiannakourisПристалице Нове демократије
Присталице Нове демократије - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
Присталице Нове демократије
На основу до сада пребројаних гласова, Нова демократија је освојила око 40 одсто гласова, Сириза бившег премијера Алексиса Ципраса око 20, а социјалистички ПАСОК око 12.
Ципрас је, судећи према обраћању из штаба Сиризе које је пренео „Катимерини“, незадовољан изборним резултатом.
„Позвао сам Мицотакиса да му честитам. У биткама се и побеђује и губи. Биће још једна битка. Морамо неодложно да извршимо неопходне промене“, рекао је Ципрас.
Међутим, према новим изборним правилима базираним на принципима пропорције, да би странка самостално формирала власт, мора да има око 46 одсто гласова, напомиње АП. Уколико не дође до формирања коалиционе владе, наредни избори би могли да се одрже крајем јуна или почетком јула.
© AP Photo / Michael VaraklasСириза Алексиса Ципраса освојила је 20 одсто гласова.
Алексис Ципрас - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
Сириза Алексиса Ципраса освојила је 20 одсто гласова.
После избора, три водеће странке - Нове демократије, Сиризе и Социјалистичког ПАСОК-а, добиће, редом, по три дана да покушају да формирају владу.
Нова демократија у теорији би могла да се удружи са ПАСОК-ом. Те две странке су ставиле свој историјски анимозитет на страну и управљали су Грчком током дужничке кризе.
Избори у Грчкој - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
СВЕТ
Избори у Грчкој: Ко ће до већине, Мицотакис или Ципрас
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала