- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Како руски издавачи заобилазе санкције: Принц Хари у препричаној биографији

© Фото : POOLПринц Хари
Принц Хари - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
Пратите нас
Руски издавачи дошли су на идеју да заобиђу ограничења на издања међународних бестселера у Русији помоћу резимеа — препричавања текста без директног цитирања, пишу руски медији.
Истиче се да је издавач „Ексмо-АСТ“ 16. фебруара ове године на овај начин објавио мемоаре британског принца Харија „Резерва“ („Spare“) у аудио и електронском формату, док се штампано издање појавило крајем месеца.
Другу варијанту у форми аудиокњиге издавача „Смарт Ридинг“ представио је „ЛитРес“ 15. фебруара.
„Пингвин Рендом Хаус“, који има права на књигу напустио је руско тржиште прошле године, након почетка специјалне војне операције Русије у Украјини.

Према речима генералног директора „Ексмо“ Евгенија Капјева „у резимеу ће бити одражене кључне идеје књиге без коришћења одломака из ње: аутор резимеа је прочитала књигу на енглеском и препричала је својим речима“.

Топ менаџер је објаснио да се аутори препричаног садржаја књиге „ослањају на закон о цитирању“. Он је нагласио да се пројекат разматра као „стартап, који ће делимично помоћи у решавању проблема доступа новим издањима документарне литературе и као алтернатива принудној лиценци“.
Издавачи истичу да је формат резимеа сада нарочито постао актуелан и да разлог није само у ограничењу права.
„Читаоци, генерално, имају све мање времена за читање или слушање документарне литературе“, изјавио је директор Департмана за развој садржаја групе „ЛитРес“ Евгеније Селиванов.
Прецизира се да не сматрају сви читаоци да је коришћење резимеа добра идеја, указујући да је то, заправо, „сива шема“, и „прикривена пиратерија“ и бојећи се раскида односа са носиоцима права.
Мемоари принца Харија „Резерва“ објављени су јануара ове године и првог дана продаје у Сједињеним Америчким Државама, Канади и Великој Британији продати су у 1, 4 милиона примерака.
Дорија Рагланд, Хари и Меган - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2023
СВЕТ
„Немилосрдна потера“ за Харијем и Меган: Више судара током јурњаве за британским принцом у Њујорку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала