- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Медији: Русија ће наставити да уништава системе „патриот“ у Украјини

© AP Photo / Evan VucciАмерички ПРО систем "Патриот" размештен у Пољској
Амерички ПРО систем Патриот размештен у Пољској - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
Пратите нас
То што је Русија уништила систем „патриот“ у Кијеву не треба да чуди, јер је то тек почетак. Потпуно је логично очекивати нове губитке међу тим америчким комплексима, наводи издање „Драјв“.
Према наводима листа, један од система „патриот“ оштећен је у ракетном нападу на Кијев. Када је први пут наведено да би амерички ПВО системи могли бити испоручени Украјини, постсало је јасно да ће они постати главни циљ Русије, на који ће она усмерити своје најнапредније оружје, пише лист.
Временом, када су испоруке званично објављене, Русија је отворено саопштила да ће ти системи бити први на списку њених циљева. „Патриот“ је био осуђен на директне нападе руских снага чим стигне у Украјину и чим буде утврђено где се налази, наводи „Драјв“.
Аутор текста пише да Русија чини управо оно што се од ње очекивало. Почела је од крајње једноставних покушаја да уништава батерије „патриота“, пре свега циљањем на његове радарске компоненте, уз коришћење што мање количине савременог оружја.
Оног тренутка када је схватила да то не делује, искористила је ваздушне и балистичке типове ракета, као што су различити дронови, крстареће ракете, „кинџал“ и „искандер“, који изводе координисане и правовремене ударе у покушају да униште мрежу противракетне одбране Украјине, а посебно „патриот“.
Треба, међутим, запамтити, да противваздухопловна, а посебно противракетна одбрана, није никакво чудо од оружја и непробојни штит. Наравно, „патриот“ је врло напредан систем, чак и у својој основној конфигурацији, али само онда када је дубоко интегрисан у велику мрежу противваздухопловне одбране, наводи лист.
Противракетни систем „патриот“ може бити ефикасно нападнут, може бити уништен и може да закаже, оцењује аутор текста.
У појединим случајевима он може бити просто искључен ради техничког сервисирања у неодговарајућем тренутку и све што га подржава тада такође не функционише.
„Ништа од онога што се догодило не треба да буде неочекивано и то је заиста само почетак. Систем 'патриот' ће бити изложен све сложенијим и жешћим нападима. И да, морамо бити спремни да чујемо да је систем 'патриот' општећен, или да су његови делови уништени. Таква је природа рата, посебно против непријатеља какав је Русија, која и даље има знатне могућности и деценијама је радила на томе да победи управо тај систем противракетне одбране“, пише аутор текста.
Он наводи да је „патриот“ само још један систем наоружања. То није магија, он није непобедив и апсолутно није савршен. Тај комплекс је, међутим, кључно важан, посебн сада, када украјинска средства противваздухопловне одбране далеког домета из совјетске епохе троше своје последње ракете, наглашава аутор.
МиГ-31 са ракетом Кинџал - Sputnik Србија, 1920, 16.05.2023
Специјална операција у Украјини
Руски "кинџал" уништио први амерички комплекс "патриот" у Кијеву /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала