- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Како је Србин допринео победи Руса над Наполеоном | Моја Русија у Србији

© Sputnik / Лола ЂорђевићТрг у Вршцу
Трг у Вршцу - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
Пратите нас
У новој епизоди „Моје Русије у Србији“ водимо вас у Вршац, град чија је историја нераскидиво повезана са Русијом и Русима и град који своју слободу, у великој мери, дугује Црвеноармејцима.
Сазнаћете који великани су рођени или живели у овом граду и како је Вршчанин, чувени руски генерал Ђорђе Арсенијевић Емануел допринео победи Руса над Наполеоном.
Чућете животну причу и о Никити Толстоју, чувеном академику, слависти и лингвисти, праунуку великог руског писца Лава Толстоја, који је рођен у овом граду.
Сазнаћете и зашто је парк у центру Вршца назван – Руски парк и како су Црвеноармејци ослободили овај град, који захваљујући Црвеноармејцима и данас 2.октобар слави као Дан ослобођења.
Видећете и Спомен-костурницу, где данас почива 363 војника Црвене армије и открити зашто је совјетски маршал Фјодор Толбухин посетио овај град за време Другог светског рата.
Видећете и споменике стрељаним цивилима у Алибунару, међу којима је и гроб руског протођакона Ивана Котова. Чућете причу зашто је баш он изведен пред стрељачки вод.
Открићете и који је храм у Вршцу био дат свештенству Руске православне заграничне цркве и руским верницима, који су после револуције и грађанског рата стигли у Краљевину Југославију.
Сазнаћете и како су се Вршчани су се одужили својим јунацима и великанима и како чувају сећања на њих.

О емисији „Моја Русија у Србији“

Новинарка Спутњика Оливера Икодиновић у емисији „Моја Русија у Србији“ води вас на вама позната, али и скривена места наше земље која су обележили знаменити Руси. Завирите са нама у различите кутке Србије и упознајте њихове везе са Русијом. Емитује се сваке друге недеље у 19.00.
Погледајте и праву филмску епопеју Руса који је заслужио и споменик у Србији:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала