- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Ко је чудновати златни грумен који стиже у руке „лудог Србина“

© AFP 2023 / FRANCK FIFEВиктор Вембањама
Виктор Вембањама - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
Пратите нас
Навијачи Сан Антонија дочекали су информацију да ће у њихов тим стићи Виктор Вембањама као што неки фудбалски навијачи дочекају вест да је њихова репрезентација освојила Светско првенство. Толико је Вемби велики таленат, заправо највећи на свету. А, према последњим информацијама учиће од легенди Сан Антонио Спарса.
Све су шансе да ће се ова франшиза подићи у будућности. И вратити на стазе старе славе.
Сан Антонио извукао је топ пика на предстојећем драфту и већ је јасно да ће узети Вембањаму. Француз који има само 19 година је, према мишљењу стручњака, кошаркаш који може одмах да игра на топ нивоу, а како је самоуверено рекао медијима, спреман је и да се бори за шампионски прстен.
Сада су се појавиле информације и да ће његов долазак учинити да се Тим Данкан поново прикључи Спарсима и буде ментор овом несвакидашњем таленту.
И не само он, већ би Вембањама требало да сарађује и са Мануом Ђинобилијем, као и са Тонијем Паркером. Сви они би требало да буду укључени у његов развој. Можете ли да замислите количину знања коју ће добити највећи кошаркашки таленат на свету?
Довољно је само рећи да ће му директни учитељ бити Данкан, човек који је 20 година доминирао под НБА обручима. И освојио лигу чак пет пута.
О томе је писао и новинар ЕСПН-а Марк Стајн.
„Очекивања су таква да ће Данкан редовно посећивати Спарсе како би радио са Вембањамом. Замислите само какве ће менторе имати“, написао је Стајн.
Иначе, избор Вембањаме са првог места на Драфту биће трећи пут да Спарси имају такву могућност. Последњи пут бирали су управо Данкана давне 1999. године.

Колико може Вембањама?

Процене НБА професионалаца је да ће Француз бити најбољи играч и офанзивно и дефанзивно у целој лиги до његове треће сезоне у НБА.
Чак је Адријан Војнаровски, најбољи НБА новинар већ годинама уназад, рекао да је Вембањамин излазак на драфт најишчекиванији у историји кошарке, можда чак и колективног спорта. А све је то рекао када се зна да је 2003. годије Леброн Џејмс већ сматран за новог Џордана.
Француз поседује специфично тело за кошарку, висок је 221 центиметар, сјајан је са лоптом, брз је у кретњама за своју висину, одличан је у блокадама. Спарси су добили на лутрији првог пика и сада трљају руке од задовољства. Надају се да ће добити нову верзију Тима Данкана.
Вемби је ове сезоне играо за Метрополитан Булоњ где је просечно на 34 утакмице бележио 21,5 поена, 10,4 скока, 2,4 асистенције и три блокаде. Шутирао је 47% из игре.
Уколико га буде ишао и шут у најјачој лиги света, црта се нови кошаркашки суперстар.

Почиње нова ера Сан Антонија

Грег Попович, један од највећих тренера у историји кошарке, има 74 године, на заласку је каријере, али јасно је да ових дана креће нова ера Спарса и да ће популарни луди Србин имати мотивацију да одложи већ одавно заслужену пензију.
Вембањама биће главни стуб целе приче, својим именом и потенцијалом вратио је највеће легенде у франшизу и сада се од Спарса много очекује када су наредне сезоне у питању.
Поред Вембањаме, Спарси поседују још неке талентоване младе играче као што су Џереми Сохан, Келдон Џонсон и Девин Васел.
Џереми Сохан - Sputnik Србија, 1920, 08.02.2023
СПОРТ
Код „лудог Србина“ расте чудна сорта – шарене фризуре уз чашу вина и „једноруки“ шут
Они су различити типови играча, али би могли да буду добра потпора за Вембањаму, а добре назнаке показали су Зек Колинс, као и Малаки Бренхам.
На све ово, Спарси имају и 40.000.000 долара за довођење неког од искуснијих играча предстојећег лета, тако да ће све очи бити упрте у Спарсе.
Додајмо и да ће Сан Антонио бирати 12 првих пикова на драфту од 2024. до 2028. године. Дакле, огроман потенцијал у најави ће се слити у Сан Антонио Спарсе.
Колико је Вембањама велика ствар за НБА лигу илуструје и следећи податак:
Постоје чак информације које кажу да су Мајкл Џордан и Хорнетси којим случајем добили право да бирају првог пика, вредност франшизе би им са Вембањамом порасла за невероватних 500.000.000 долара.
Али, Вембањама је на крају завршио у Сан Антонију.
Почиње нова ера.
Дејан Јовељић - Sputnik Србија, 1920, 20.05.2023
СПОРТ
Јовељић за Спутњик: „Најбољи сам фудбалер-шахиста на свету, једва чекам да играм против Дончића“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала