Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

НАТО десант на Косову: Почела велика војна вежба, учествује 24.000 војника /фото/

© Tanjug / DOPISNIK KiMВојна вежба "Бранилац Европе 23" у Приштини
Војна вежба Бранилац Европе 23 у Приштини - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
Пратите нас
Војна вежба коју предводе Сједињене Америчке Државе, на којој ће учествовати око 7.000 америчких и 17.000 војника из 13 земаља, почела је данас на Косову и Метохији и трајаће до 2. јуна.
Претходно је из тзв. Косовских безбедносних снага најављено да су у оквиру вежбе ангажовани војници из 25 држава.
Војна вежба „Бранилац Европе 23“, уз представљање 1.300 припадника безбедносних снага привремених приштинских институција, који су се за вежбу припремали више од годину дана, као и наоружања такозваног Косова, отворена је у центру Приштине, дефилеом два пука војске и наоружања.
„Требало је више од годину дана интензивних припрема за успешну реализацију ове вежбе, улагања у опрему и системе наоружања, инвестиције у инфраструктуру и много обуке“, написао је министар одбране привремених приштинских институција Арменд Мехај, поручивши да је тзв. Косово спремно да се придружи НАТО пакту.
Војна вежба ће се одвијати на војном полигону у околини Ђаковице, на Косову и Метохији, као и на полигону Криволак у Северној Македонији и на полигонима у Албанији.
„У Албанији почиње заједничка мултинационална вежба коју предводи Европска команда САД, где ће бити демонстриране интерактивне способности Сједињених Држава са савезничким и НАТО партнерским војскама“, написао је на свом Фејсбук* профилу албански премијер Еди Рама.
Отварању вежбе присуствују приштински званичници као и представници НАТО земаља, а на главном шеталишту је изложено и наоружање, пренео је Танјуг.
*Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала