- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Словенија разматра градњу другог блока нуклеарне електране „Кршко“

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Slovenskavojska.si / Нуклеарна електрана Кршко
Нуклеарна електрана Кршко - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
Пратите нас
Словенија разматра изградњу другог блока нуклеарне електране „Кршко“, а коначна одлука о томе биће донета у наредне четири године, рекао је министар заштите животне средине и енергетике Словеније Бојан Кумер.
Кумер је казао да ће 2024. године први пут моћи да процене има ли довољно информација за одлуку о другом блоку, а коначна одлукао градњи тада би требало да буде донета најкасније до 2027. године.
Он је навео да информацију о изградњи другог блока припрема инвеститор „Ген енергија“, а она укључује податке о цени инвестиције, подобности снабдевача, роковима и цени електричне енергије из нуклеарне електране.
„У важећем националном енергетском и климатском плану 2027. година најкаснији је рок за доношење одлуке о изградњи другог блока. Када је он донет, говорило се да је немогуће добити све важне податке пре 2024. године. Тако је и дана. Да ли ће одлука бити донета 2025, 2026. или 2027, видећемо“, рекао је Кумер.
Словеначки министар рекао је у интервјуу за „Дело“ како се слаже да се одлука о градњи другог блока провери на референдуму.
Како је рекао, први корак ка путу до новог блока биће подношење захтева инвеститора за измену државног просторног плана. Кумер се нада да ће то бити за месец-два, најкасније у јуну.
„Смештај нуклеарне електране захтевнији је од постављања соларне електране, а исто вреди и за целовиту процену утицаја на животну средину. Желели бисмо да у другој фази оснујемо заједничку радну групу која би утврдила каква је нуклеарка електрана коју желимо“, рекао је Кумер.
Он је додао да не постоји кристална кугла која би одговорила како да Словенија осигура енергетску независност када престане да користи угаљ 2033.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала