- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Млади научници, лауреати Матице Српске траже лек за рак | Спутњик интервју

CC0 / Пиксабеј / Микроскоп
Микроскоп - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
Пратите нас
Видак Раичевић, студент докторских студија на Природно-математичком факултету Универзитета у Новом Саду и његова колегиница Милица Стевановић добитници су награде "Михајло Пупин" коју додељује Матица Српска. Ови млади научници баве се истраживањима везаним за лечење карцинома.
Реч је о дериватизацији стероидних хормона човека, то је један од начина добијања молекула које имају корисне биолошке активности, па и у проналажењу лекова.
Ови млади људи верују да инспирацију треба тражити у природи, али подсећају да је могуће и смишљање молекула на папиру, које такође може помоћи.
"У том случају потребно је смислити много већи број молекула, али и један и други су се показали једнако успешним. У овом пројекту стављамо наше знање о органској хемији у функцију проналажења потенцијално биолошки активних молекула", објашњава Раичевић.
Он за Спутњик интервју говори и о својим искуствима у сарадњи са хемичарима из Ирана, Либана и практичном раду на Институту за органску хемију Технолошког универзитета у Грацу.
Он и Милица Стевановић откривају и зашто су одлучили да остану у Србији и науком се баве у својој земљи.
Спутњик интервју, 21. 5. 2023.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала