- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

У насељу на северу Бачке црквено звоно растерује градоносне облаке

CC0 / pixabay / Црквена звона
Црквена звона - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
Пратите нас
У насељу Чикерија, у близини Таванкута и Суботице, не користе ракете за растеривање градоносних облака. За спасавање рода од временских неприлика користе алтернативне методе, за које тврде да су ефикасне.
Пре једног века, лед је годинама уништавао летину у таванкутском крају и на оближњој Чикерији, па је тадашњи таванкутски свештеник наручио звоно из мариборске ливнице како би позивао на молитву, али и растеривао градоносне облаке.
„И сами физичари тврде да звук и те како има своју функцију у разбијању облака и честица које носе лед. Ми као верници, и те како знамо да се треба поуздавати у Бога који је створитељ свега што имамо и од чега живимо“, изјавио је за РТС велечасни Томислав Мијатов из Суботице.
Да је звоњава била ефикасна у разбијању облака који су доносили лед сведоче и најстарији становници Чикерије.
„Доживео сам пуно пута да, ако звонар на време почне да звони, облак се само разиђе“, навео је Мирко Тумбас.
Некада је за звонарски посао била задужена одређена породица из Чикерије која је озбиљно пратила временске прилике.
Звоно је протекле три деценије било запуштено, а прошлогодишње невреме у чикеријском крају, подсетило је воћаре и ратаре из тог краја на значај звоника у очувању рода, па је звоно реновирано и поново постављено.
„Род је у одличном стању. Надамо се да ће тако и остати. Томе би требало да допринесе и ово звоно против града, да нас заштити“, казао је Миодраг Тадић, произвођач вишања из Чикерије.
Звоно у Чикерији, када треба, активирају становници овог малог насеља у близини српско-мађарске границе. Како наводе, ускоро ће, у складу са модерним временима, црквени звоник бити аутоматизован.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала