Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Борељ: Србија да схвати да су блиски односи са Русијом неспојиви са европским путем

© AP Photo / Virginia MayoШеф европске дипломатије Жозеп Борељ
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2023
Пратите нас
Високи представник за спољну и безбедносну политику Европске уније Жозеп Борељ изјавио је да одржавање блиских веза Србије са Русијом није компатибилно са њеним процесом придруживања ЕУ и да то штети њеним националним интересима.
Борељ је изјавио да је данас у Бриселу на састанку са шефовима дипломатије чланица ЕУ и земаља такозваног Западног Балкана, поред осталог, разговарао о, како се наводи у саопштењу, утицају Русије у региону.
„Разговарали смо о утицају Русије (у региону), која покушава да са европског пута избаци кандидате са Западног Балкана. Поздравили смо стратешке и храбре изборе неких од њих, који су се у потпуности ускладили са нашом спољном политиком и санкцијама“, рекао је Борељ.
Како се наводи у саопштењу, онима који се још нису у потпуности или се уопште нису ускладили са спољном политиком ЕУ, указано је на ту чињеницу.
„Желим да поменем посебно Србију – да одржавање блиских веза са Русијом није компатибилно са њеним процесом придруживања Европској унији. То штети њеним националним интересима, али свакако није компатибилно са процесом приступања ЕУ“, рекао је Борељ.
Борељ је рекао да је сада време да се „искористи замах у процесу проширења“, да се убрзају реформе, „да се ускладе са стандардима Европске уније и да припреме своја друштва за приступање“.
„Постоји прилика, јединствена прилика. Морају то да искористе“, рекао је Борељ.
У вези са дијалогом Београда и Приштине Борељ је рекао да је брза и потпуна примена свих споразума постигнутих у дијалогу Београда и Приштине једини пут ка нормализацији, као и да тензије и међусобне провокације морају да се окончају.
„Негативна атмосфера и недостатак конструктивности такође се морају преокренути. Бити члан Европске уније значи бити у стању да сарађујемо и да се понашамо као добри суседи, превазилазећи све тешкоће из прошлости. Тензије и обостране провокације морају да се прекину. Недостатак конструктивности се мора исправити. Бити члан ЕУ значи да сте способни да сарађујете и делујете као добри суседи, да превазилазите тешкоће из прошлости“, рекао је Борељ после састанка Савета министара спољних послова ЕУ.
Министар спољних послова Србије Ивица Дачић учествовао је данас на састанку министара спољних послова Европске уније и шефова дипломатија Западног Балкана.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала