- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Мађарска: ЕУ смањила стратешке резерве оружја до крајњих граница

© AP Photo / Denes ErdosМађарски акробата Ласло Симет преко конопца прешао са једне на другу обалу Дунава
Мађарски акробата Ласло Симет преко конопца прешао са једне на другу обалу Дунава - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2023
Пратите нас
Земље ЕУ које снабдевају Украјину оружјем и војном опремом смањиле су сопствене стратешке резерве до крајњих граница и тиме угрозиле сопствену безбедност, изјавио је мађарски министар одбране Кристоф Салеј-Бобровнички.
Одговарајући на питање да ли ће Европа издржати такву „трку у наоружању“, министар је навео: „Европска одбрамбена индустрија се показала неспремном за такву ситуацију“.
Да би наставила да пружа војну подршку Кијеву, Европа мора на неки начин да повећа производњу. Шеф војног ресора је подсетио да Мађарска, за разлику од других земаља ЕУ, не испоручује оружје Украјини, сматрајући да то неће помоћи да се заврши оружани сукоб, већ ће га само одложити.
Република намерава да развија независну одбрамбену индустрију у сарадњи са водећим европским компанијама.
„Не размишљамо само о набавкама, већ сваки пут тежимо да закључимо уговоре са великим међународним партнерима о производњи, па чак и истраживању и развоју у Мађарској“, рекао је Салај-Бобровнички.
У земљи је већ изграђена фабрика за производњу борбених возила Lynx, немачког концерна Rheinmetal, фабрика малокалибарског оружја, чешке компаније Colt CZ Group и предузеће за производњу резервних делова за хеликоптере концерна Ербас. А сада је у плану и отварање фабрике за великокалибарску муницију и експлозив, такође са иностраним учешћем. Према речима министра одбране, Мађарска жели да има јаку националну војску и да се не ослања на друге.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала