Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Мало нас остало у Приштини, али ипак довољно да то буде српски град“: Порука архимандрита Михајла

© Sputnik / Руслан Кривобок / Уђи у базу фотографијаПолуразрушена и спаљена православна црква у Приштини. Околину храма минирали су албански националисти, па је храм окружен бодљикавом жицом.
Полуразрушена и спаљена православна црква у Приштини. Околину храма минирали су албански националисти, па је храм окружен бодљикавом жицом. - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2023
Пратите нас
У цркви Светог Николе у Приштини, уз служење литургије којој су присуствовали расељени Срби који су град морали да напусте 1999. године, али и Срби из околних места, обележена је данас храмовна слава.
Литургију је уз саслужење свештеника Епархије рашко-призренске служио игуман манастира Свети Архангели архимандрит Михајло.
Архимандрит Михајло је у беседи поручио да, иако је мали број православних Срба остао у Приштини, ипак је довољан да он буде српско место.
"Као што се обнављамо ми људи када паднемо у грех и искушења, уз помоћ Божију за спасење наше, Бог нам да снаге. Тако је и овај храм био уништен и спаљен и мислило смо да никада неће бити живота у њему, али сведоци смо да га има, и да докле год и колико нас овде има, иако је мали број људи, православних Срба, који живе у овом граду, ипак је довољан број да буде српски град и место, и да ово буде место где се наше сестре и браћа окупљаљу да славе Господа, да се служи литургија", казао је архимандрит Михајло.
Он је додао да смо сведоци времена у којем живимо, и да оно што се дешава у свету утиче на све.
"Можемо ми да се чувамо, да бежимо или да седимо са стране, али сведоци смо свих страдања и свих мука. У овом времену, браћо и сестре, морамо да покажемо јесмо ли хришћани, јесмо ли на путу господњем или неком другом путу, према странпутици", додао је архимандрит Михајло, преноси портал Косово онлајн.
Црква Светог Николе у Приштини налази се у старом историјском делу града на узвишеном месту некадашње Варош-махале, коју су настањивалии искључиво хришћани.
У погрому 17. марта 2004. године, албански екстремисти су спалили цркву и срушили куполу. Вредан иконостас кога су веште руке дебарских мајстора урезбариле у ораховом дрвету, тада је поптуно изгорео у ватреној стихији.
У периоду 2005. до 2008. године црква је споља и изнутра рестаурирана и конзервирана, порта сређена и поново стављена у функцију.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала