- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пашињан запретио изласком Јерменије из ОДКБ

© Фото : Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаЗаставе држава-чланица Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ)
Заставе држава-чланица Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2023
Пратите нас
Питање прекида учешћа Јеревана у Организацији уговора о колективној безбедности (ОДКБ) налази се на дневном реду, изјавио је јерменски премијер Никол Пашињан.
„Говорећи о изласку из ОДКБ, пре свега мислим на постојеће обавезе организације. Не бих рекао да је ово питање ван дневног реда, јер све док постоје питања о којима се расправља, ово питање се разматра“, рекао је премијер.
Он је напоменуо да питање доласка посматрачке групе ОДКБ у Јерменију остаје отворено, а земља не искључује замрзавање или де јуре престанак чланства.
Према његовим речима, Јереван ће званично напустити организацију ако одлучи да је она престала да испуњава своје обавезе или ако статус земље-чланице буде ометао расправу о питањима сопствене безбедности.
Истовремено Пашињан тврди да се у земљи смањио ниво поверења у Русију.
Коментаришући Пашињанове критике на рачун ОДКБ, портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да је ОДКБ показао своју ефикасност и има потенцијал за развој.
Он је истакао да ће Русија наставити дијалог са Јерменијом о ОДКБ.
„Што се тиче изјаве премијера Јерменије, онда ћемо, наравно, наставити наш дијалог са нашим јерменским пријатељима, разговараћемо са њима на тему нашег даљег заједничког учешћа у активностима ОДКБ“, рекао је портпарол.
„Генерално гледано, ОДКБ је организација која има свој ауторитет међу државама-чланицама. Организација која је раније показала своју ефикасност у различитим ситуацијама и организација која, са нашег становишта, има озбиљан потенцијал за даљи развој“, објаснио је Песков.
Чланице ОДКБ су Белорусија, Јерменија, Казахстан, Киргизија, Русија и Таџикистан.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала