- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пољска припрема извештај о штети коју јој је, наводно, нанео СССР

© AP Photo / Alik KepliczЗастава пољске на згради у Варшави
Застава пољске на згради у Варшави - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2023
Пратите нас
Пољска је започела припрему извештаја о штети коју јој је, наводно, нанео СССР, изјавио је телевизији ТВП заменик министра иностраних послова Пољске Аркадијуш Муљарчик.

„Институт за војна питања ради на том документу и то би требало да буде садржајан документ који ће показати и аспект окупације и демонтажу фабрика са западних земаља, каснију експлоатацију пољске државе и неповољне уговоре о угљу. Радимо на томе и такав документ ће бити направљен“, рекао је он.

Пољски дипломата ће током данашњег дана у Немачкој одржати састанак са немачким посланицима на коме ће представити мишљење Пољске о томе да је неопходно да се Пољској исплати репарација за штету у Другом светском рату у вредности од око 1,3-1,5 хиљаде милијарди долара.
Министарство иностраних послова Пољске је још у октобру 2022. године саопштило да ће од Русије тражити репарацију за причињену штету коју јој је, наводно, нанео СССР.
Председавајући Државне думе Русије Вјачеслав Володин је на Телеграму 21. маја написао да се Пољска одрекла опште историје и зато је потребно да врати територије које је освојила у Другом светском рату и да Москви надокнади средства која је потрошила на њу у годинама рата и након рата.
Истакао је да трећина садашњих пољских територија и рејона је са развијеном инфраструктуром, индустријским компанијама, богата природним ресурсима који су ушли у састав Републике после Другог светског рата само захваљујући СССР-у.
Према његовим речима, у периоду после рата совјетски народ је, одвајајући се од себе, потрошио на обнову и развој Пољске, по данашњим проценама, више од 750 милијарди долара.
Заставе Пољске и ЕУ на згради Министарства спољних послове Пољске у Варшави - Sputnik Србија, 1920, 28.10.2022
СВЕТ
Пољска припрема обрачун о ратним репарацијама од Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала