- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Председник Бразила: Савет безбедности УН није имао снаге да спречи сукоб у Украјини

© AP Photo / Louise DelmotteПредседник Бразила Луиз Инасио Лула да Силва
Председник Бразила Луиз Инасио Лула да Силва - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2023
Пратите нас
Савет безбедности УН није имао снаге да спречи сукоб у Украјини, свету је потребна институција са снагом и ауторитетом да доноси одлуке, изјавио је бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва.
„Да је Савет безбедности УН имао снаге да преговара, можда не бисмо имали рат између Украјине и Русије. Потребна нам је озбиљна институција која има тежину и снагу да доноси одлуке. А ово је такође важно по питању климе“, написао је председник Бразила у свом блогу након завршетка догађаја Г7 у Хирошими.
Обраћајући се новинарима након самита Г7, Лула да Силва је рекао да није учествовао у дискусији о украјинском сукобу и да такође не сматра да је Г20 погодна платформа за то – о овом питању би требало активније разговарати у Уједињеним нацијама и у том контексту би Генералну скупштину УН требало померити са септембра на јул.

Без састанка са Зеленским на маргинама Г7

Бразилски председник додао је да се председник Украјине Владимир Зеленски није појавио на састанку са њим, који је требало да буде одржан на маргинама самита Г7 у Хирошими.
„У тој сали био је планиран билатерални састанак са Украјином. Чекали смо и добили информацију да касне. У међувремену сам примио председника Вијетнама. Када је председник Вијетнама отишао, Украјина се није појавила. Дефинитивно је имао још један састанак... Нисам био разочаран, био сам узнемирен, јер сам хтео да се састанем са њим... Зеленски је одрастао човек и зна шта ради“, рекао је Лула.
Према његовим речима, говор председника Украјине на проширеном састанку самита Г7 није променио став бразилског лидера у вези са ситуацијом у тој источноевропској земљи.
„Пажљиво сам слушао говор Зеленског на састанку, он је, несумњиво, пажљиво слушао мој говор на састанку. И мој став је остао исти“, закључио је Лула.
Председник Бразила раније је изјавио да би САД и Европа требало да почну да разговарају о постизању решења у Украјини, а не да подстичу сукобе. Политичар је саветовао земљама које нису укључене у сукоб да преузму одговорност за промовисање преговора, као и да обезбеде Русији „минималне услове“ за окончање овог сукоба. Осим тога, Лула да Силва је предложио стварање формата сличног Г20 за разговор о ситуацији у Украјини.
Председавање Г7 је 2023. године прешло на Јапан. Самит Г7 одржан је у Хирошими од 19. до 21. маја. Осим земаља учесница, на састанак су позвани Индија, Аустралија, Бразил, Јужна Кореја, Вијетнам, Индонезија, Кукова острва и Унија Коморских острва. Учешће Зеленског на самиту било је спонтано.
Новогодишњи украси на Белој кући - Sputnik Србија, 1920, 30.04.2023
РУСИЈА
Медији: Америка изгубила подршку неколико утицајних земаља у конфронтацији са Русијом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала