- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Америка манипулише подацима о офанзивном наоружању

© AFP 2023 / BRENDAN SMIALOWSKIНуклеарна бојева глава
Нуклеарна бојева глава - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе манипулишу подацима о стратешком офанзивном наоружању, изјавио је заменик руског министра спољних послова Сергеј Рјабков у саопштењу на сајту Министарства спољних послова.
Према речима дипломате, Русија показује сву могућу транспарентност у нуклеарној сфери у границама политичке и војне целисходности.

"Што се тиче покушаја западних земаља да зараде политичке поене на информацијама о величини својих нуклеарних потенцијала - све је то лицемерно. Прво, наведене бројке су често фиктивне или условне. Подаци о офанзивном наоружању које је недавно објавио Стејт департмент, као и раније, доводе у заблуду због неусаглашености рачунања са правилима СТАРТ-а, које Вашингтон тврдоглаво покушава да заобиђе бескрупулозним манипулацијама“, објаснио је дипломата.

Рјабков је напоменуо да „изван заграда“ остаје значајан потенцијал – више од 100 јединица стратешког офанзивног наоружања, које би требало да се стави у оквир споразума.
„Подаци о величини арсенала Велике Британије и Француске уопште нису проверљиви и чисто су декларативни. Било шта може да се изнесе у јавност. Добро се сећамо како је Велика Британија лако и равнодушно према мишљењу међународне заједнице недавно подигла квантитативни праг за нуклеарне бојеве главе за више од трећине“, рекао је заменик министра спољних послова.
Сада се стиче утисак да реторика Запада на тему величине њихових нуклеарних арсенала има један циљ – да изврше психолошки и војно-политички притисак на Русију и Кину.
"Иза тога, са свом очигледношћу, стоји патолошка жеља да се оцрне наше земље“, рекао је дипломата.
Додао је и да иза позива Г7 на продужење Споразума СТАРТ не стоји ни најмања спремност да се узме у обзир укупни потенцијал НАТО-а у овом контексту.
„Без тога неће бити могуће озбиљно разговарати о зацртаним темама. На Западу ће, сигуран сам, зажалити што су сами себи ускратили могућност да дијалогом ојачају сопствену безбедност“, резимирао је Рјабков.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала