- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Волстрит џурнал: САД би могле да буду главни гарант безбедности Украјине

© Пресс-служба президента Украины / Уђи у базу фотографијаУкрајина и САД
Украјина и САД - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2023
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе би могле да буду основни гарант безбедности Украјине у оквиру новог споразума које земље НАТО-а намеравају да предложе Кијеву, преноси лист „Волстрит џурнал“.
Бивши руководилац Одељења за политичко планирање НАТО-а Фабрис Потје рекао је за лист да су САД спремне да буду главни гарант за Кијев, уз учешће европских партнера.
„Споразум треба да има довољно обавезујућу снагу, како би улио поверење, јер га у супротном Русија неће схватити озбиљно“, рекао је Потје који је учествовао у изради пројекта.
Модел безбедности који ће бити понуђен Украјини биће сличан оном који се сада примењује у Израелу.
Председник Пољске Анджеј Дуда је за лист рекао да ће споразум, који треба да буде тема разговора на предстојећем самиту НАТО-а у Виљнусу, бити усредсређен на испоруке наоружања и напредних технологија Кијеву.
„Разговори о томе се воде управо сада“, нагласио је Дуда, али није прецизирао о каквим је видовима оружја и технологијама реч.
Други европски чиновници наводе да ће тај модел безбедности бити повезан с процесом приближавања Украјине НАТО-у, али да неће претворити Алијансу у једну од учесница у сукобу у случају било каквог сукоба Украјине с Русијом.
Лист прецизира да је већина европских партнера САД сагласна с нацртом споразума, који подразумева низ билатералних гаранција за Кијев. Очекује се, како је наведено, да поред САД, гаранти безбедности за Украјину буду Велика Британија, Немачка и Француска.
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2023
Специјална операција у Украјини
Шолц: Запад ће наставити да наоружава Украјину и после сукоба
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала