- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

ДНР: Артјомовск и тачка, следећи је Њујорк

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаВојници у Артјомовску
Војници у Артјомовску - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2023
Пратите нас
Вршилац дужности Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин подсетио је да је према законодавству републике управо назив Артјомовск званично име недавно ослобођеног града у Донбасу.
Лидер региона је појаснио да пререволуционалну верзију назива града – Бахмут, користе украјинске власти, а он је неприхватљив у руским реалијама.
„Бахмут је назив из доба Руског царства. Али, током Совјетског Савеза он се звао Артјомовск и тако га и памтимо. Штавише, постоји одговарајућа уредба, која гласи да се сви називи градова и региона (у границама бивше Доњецке области Украјине) враћају на оне од 11. маја 2014. године (дан проглашења ДНР). Зато је Артјомовск, и тачка“, рекао је Пушилин у видео обраћању, објављеном на његовом Телеграм каналу.
Он је такође додао да је кренуо у Артјомовск како би проценио стање на фронту ради обнављања града и цивилних служби. Јуче је Пушилин рекао да је у граду почео рад на деминирању територија.

Лидер ДНР је још поручио да руским снагама у току специјалне војне операције предстоји и ослобађање Њујорка, када ће то село у Донбасу де јуре и де факто променити назив добијен под Украјином.

Оснивач "Вагнера" Евгеније Пригожин саопштио је 20. маја да су руске снаге успоставиле пуну контролу над Артјомовском.
Артјомовск се налази у ДНР северно од Горловке. То је важно саобраћајно чвориште за снабдевање украјинске војске у Донбасу.
Борбе за град су трајале месецима.
Разрушенные дома в Артемовске - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
МУЛТИМЕДИЈА
Ослобођен Артјомовск: Како изгледа град после дугих борби
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала