- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Како да села у Србији опстану | Енергија Спутњика

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Srecan / Куће на селу у Србији
Куће на селу у Србији - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2023
Пратите нас
Села се у Србији гасе годинама, деценијама тачније. Миграција из села у градове пустим оставља велике просторе земље. Спорадичним акцијама, попут поклањања кућа младим паровима који хоће да се преселе на село ствара се привид да држава озбиљно води рачуна о томе да села не остану пуста.
У медијима, па тиме и јавности, о селу и сељацима углавном се говори у време када воћари, сточари или ратари изађу на протест и блокирају саобраћајнице. Тада чујемо и изјаве званичника, обећања, најаве нових мера.
Тако се и после најновијег протеста, који су, углавном, водили сточари – произвођачи млека, заправо, постигнути договори државе и пољопривредника о повећању субвенција, увођењу прелевмана на увозне млечне производе, који су велика конкуренција домаћим произвођачима млека.
Блокаде су уклоњене. Чини се да су сељаци однели победу. Али, и из њихових редова и од многих стручњака чују се коментари да би проблем изумирања села морао да се решава системски, не само због исељавања људи већ тога што је пољопривреда значајан део државне економије, један од највећих извозника и значајан пунилац државног буџета.
Баш о томе, шта треба предузети да се осмисли, донесе и спроведе државна стратегија пољопривреде Србије у 21. веку, да сточари не просипају млеко, малинари и воћари не заоравају засаде, да ратари не хране стоку пшеницом, да у Србији бити сељак више не буде потцењена категорија у данашњој „Енергији Спутњика“ Јелица Путниковић разговара са агроекономистом Миланом Пространом.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Како да села у Србији опстану | Енергија Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала