- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Г7 као „пачја школа“ – потпуно изгубили везу са реалношћу /видео/

© AP Photo / Stefan Rousseau/PoolСамит Г7 у Хирошими
Самит Г7 у Хирошими - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2023
Пратите нас
„Пачја школа“ која беспоговорно слуша шта јој каже главни патак, овако сликовито описује недавно одржани самит Г7 у јапанској Хирошими политиколог Александар Павић који истиче да та група из године у годину има све мању моћ и релевантност, а да је све више одвојена од стварности али баш зато опасна по светску безбедност и економску равнотежу.
Лидери Г7 састанак су одржали од 19. до 21. маја, гост је између осталог био и украјински председник Владимир Зеленски, а главне теме разговора биле су даљи притисак на Русију и Кину. Како истиче Павић, из завршног саопштења самита јасно се види да САД чврсто држе дисциплину над свим члановима те групе – нема нимало попуштања што се тиче украјинске кризе, а додатно се заоштрава реторика према Кини.
„Они се стварно носе тиме да треба да одређују правила светског поретка и да чак и земље попут Русије и Кине, ако се томе не повинују, треба изоловати што је невероватно. То говори о томе да су они поптуно изгубили додир с реалношћу. Међутим, располажу са материјално довољно средстава да могу да нанесу штету и себи и свету“, упозорава политиколог.

Амерички интереси најбитнији

Павић примећује да на самиту у Хирошими опет није било извињења Америке Јапану за бачену нуклеарну бомбу на тај град, а да су Јапанци ћутке морали да истрпе то понижење баш као што ни Немци не смеју да писну и кажу ко им је дигао у ваздух гасоводе Северни ток, уз оцену да те земље не могу ни да се усуде да помисле о својим интересима:
„Нема ту ваши интереси, амерички су најбитнији. То што је ЕУ остала без јефтиних руских енергената, што јој прети опасност да остане без великог кинеског тржишта то нема везе, интереси Американаца су најважнији. И нико из Г7 није проговорио ни реч против тога.“
Уредник портала Факти Ђуро Билбија истиче да закључке и саопштења Г7 треба посматрати пре свега имајући у виду чињеницу да та група представља мањину човечанства.
„Они у суштини показују колико су сами себе одсекли од остатка нормалног света или, како кажу Кинези, светске већине и глобалних трендова који имају бољу будућност него што је имају они. Мисле да неком нешто могу да забране и пропишу, а не могу. Такође, ако сте Г7 требало би да у тој групи буде седам најразвијенијих земаља света, а Италија је већ на 12. месту а опет је у Г7“, наводи новинар.
Уз то, како истиче, оцене ових земаља прихвата све мање људи у свету: кад се погледа како се понаша светска већина и како се она увећава јасно је да клубу Г7 ван њега и његових потчињених вазала и савезника који су заправо слуге Америке више нико ништа не верује.
Ипак, напомиње Билбија, људи који воде земље светске већине знају да је Г7 звер која још може да угризе и направи проблеме, али све се то сужава као шагринска кожа.

Лидери Г7 могу само да сањају о Путиновом рејтингу

Павић додаје и податак да су лидери Г7 листом људи с ниским рејтингом у сопственим земаљама, што значи да имају низак демократски легитимитет.
Зато говоримо о дубокој глобалној држави јер, указује он, на Западу више нема функционалне демократије: тамо све мање бира народ, а све више одлучују отуђени центри моћи којима се диригује, а политичари су само марионете којима стварно владају из сенке огромни инвестициони фондови, банке, људи који управљају огромним капиталом и фондацијама.
„Г7 прецењује своју моћ, понашају се као да су владари света али постоји раскорак између стварне моћи и онога што они мисле да је моћ, раскорак између оног како се они представљају и онога што стварно јесу. Притом, они сви могу само да сањају о рејтингу који има Путин у Русији, а свима би да сервирају демократију укључујући Србији... Остатак света би стварно требало да устане против њих јер они су стварно опасност за светски мир и за светку економску равнотежу, за економску добробит милијарди људи, да не говоримо о томе да је њихова политика довела до значајног поскупљења цена хране. Г7 је зато уз НАТО најопаснији клуб на свету данас“, верује Павић.

Пад Бахмута на дан самита Г7 - поклон за руску дипломатију

Саговорници Спутњика су се посебно осврнули на поруке које је у Хирошими лидерима Г7 упутио украјински председник Зеленски предложивши да се у јулу одржи „самит мира“ на бази тзв. украијнске формуле.
Украјински план, објашњава Павић, подразумева и враћање Крима, а нико на Западу не сме јавно да каже да је то потпуно нереално.
„Лидери на Западу су политички пигмеји, због чега је и могуће да један бивши комичар може од њих да тражи небулозе и да они то ћутке прихватају. То је право стање политике Запада. То би било за исмевање да они не располажу толиким деструктивним потенцијалом и што се види да не презају ни од чега“, каже Павић.
Тај „самит мира“ је, указује Билбија, практично својеврсни рукавац „самита демократија“.
„Они чак јавно Зеленском сугеришу шта он да тражи од Руса. А кад је почела руска специјална војна операција прво су говорили да ће Украјини слати само несмртносну помоћ, па онда ће да шаљу смртноносно оружје али само одбрамбене системе, па су се фемкали поводом слања тенкова, а сад су дошли и до авиона Ф 16 и дај Боже да не дођу до тактичког нуклераног оружја“, описује наш саговорник мењање става Запада према украјинској кризи.
Међутим, атмосферу им је загорчао пад Бахмута или, речено руским речником, ослобађање Артјомовска, истиче новинар уз опаску да је та победа руске војске и то на завршни дан самита Г7 за руску дипломатију поклон какав одавно није добила.
Зеленски је, подсећа он, месецима говорио да не може да замисли Украјину без Бахмута, а пре тога да не може да замисли Украјину без Маријупоља.
Билбија наводи податак који је изнео руски војни аналитичар Владислав Шуригин да су Украјинци у борбама за Бахмут (Артјомовск) изгубили 50.000 војника, а неки помињу и бројку од 57.000 војника. Уз податак који се може наћи у руским медијима од 120.000 рањених Украјинаца то значи, како каже, да је 200.000 њих страдало само у Бахмуту.
Још неколико тешких удараца за Украјинце и Запад је било уништење складишта у Хмељницком, где је руска ракета „кинжал“ оставила рупу у ширини од 800 метара. Такође, код Кијева је уништен амерички систем „патриот“, што је, констатује он, прво губитак репутације тог америчког оружја, али и губитак од 700 милион да до милијарду долара.
„Руси су такође показали како могу да надмудре тај систем: прво су ишли дронови, па ракете „калибри“, а онда је дошао „кинжал“. Да бисте хиперсоничну ракету пресрели морате имати хиперсоничну ракету, а они то немају. Руси су уништили пре свега радарску станицу „патриота“, а то је мозак без ког сви ти лансери не вреде ништа“, каже Билбија.
Кад је реч о антикинеској реторици на самиту у Хирошими, Павић истиче да је још покојни Збигњев Бжежински упозоравао да не треба отварати истовремено фронт и против Русије, и против Кине, али да су они који воде политику у САД верни идеји глобалне хегемоније и да потцењују противнике.
Зато и провоцирају Кину а један адмирал из америчких снага на Индопацифику рекао је пре пар месеци да очекује да рат између Америке и Кине избије до 2025.године, што је невероватно и опасно, закључује политиколог.
Зграда Министарства иностраних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
РУСИЈА
Русија: Земље Г7 се поигравају са земљама које нису са Запада
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала