- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

На ово се чекало више од деценије: Капитално дело за хирургију у Србији и региону

Пратите нас
Посао хирурга је јако специфичан, физички веома захтеван, психички посебно, током операције морате одржавати константну концентрацију. Најважније, морате стално да се унапређујете, јер хирургија на светском нивоу рапидним корацима граби из дана у дан. Србија и регион сада имају модеран уџбеник, који прати технолошка достигнућа савремене хирургије.
Ово за Спутњик каже проф. др Александар Симић, шеф катедре хирургије са анестезиологијом Медицинског факултета Универзитета у Београду, један од уредника капиталног дела на које се чекало више од деценије.
Нови уџбеник за студенте, али и лекаре „Хирургија са анестезиологијом“, приредио је заједно са проф. др Даницом Грујичић и доц. др Душком Б. Спасовским.
Представљен је у данима две велике трагедије које су погодиле нашу земљу, данима који су нас подсетили на важност знања и вештине људи од којих смо чекали вести из операционих сала.
Изашао је тачно пола века након што је Медицински факултет Универзитета у Београду издао први уџбеник из хирургије, који су писали доајени наше медицине, академици Сава Петковић и Станислав Букуров.
"Од тада су објављена још четири уџбеника на катедри хирургије, а у међувремену прелаз ова два миленијума променио је много штошта, културолошки, друштвено, социјално, начин размишљања се драстично мења из дана у дан, а у науци, која је стално у напретку, технологија је заузела енормно видно место. То се пре свега односи на медицину, а посебно се односи на хирургију. Зато је посао који смо урадили изузетно важан“, објашњава први међу потписаним уредницима.
© Tanjug / STRAHINJA AЖIMOVIĆУџбеник је сабрао стручно искуство наших најбољих стручњака, намењен је студентима, лекарима који се у иницијалним фазама баве хирургијом, али и колегама других специјалности
Уџбеник је сабрао стручно искуство наших најбољих стручњака, намењен је студентима, лекарима који се у иницијалним фазама баве хирургијом, али и колегама других специјалности - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2023
Уџбеник је сабрао стручно искуство наших најбољих стручњака, намењен је студентима, лекарима који се у иницијалним фазама баве хирургијом, али и колегама других специјалности

Уџбеник за цео регион

Симић додаје да ће уџбеник у многоме унапредити наставу, јер су се у њему нашла заиста сва достигнућа модерне технологије, у њему су представљене све процедуре актуелне управо у овом тренутку, а захваљујући модерној технологији, лакше је пацијентима, али и лекарима.
"Од неких операција које су умеле да трају и по неколико сати, па и десет и више, данас се, захваљујући доброј технологији, операција сведе на свега пар сати. Новом технологијом омогућено је да се боље види, да се лакше приступи ткивима. И наравно, опоравак болесника је значајно бржи, такав је да се и брже враћају свакодневним животним активностима, мањи су болови", каже професор Симић.
Додаје да је у књизи направљен и кратак увид у то како се некада радило, садржи и поглавље о историјату саме хирургије, али најважније је оно што је у основи добре едукације, како данас изгледа савремена хирургија и како се хируршке процедуре спроводе у 2023. години. Професор Симић каже да смо добили модеран уџбеник за наше, али и студенте у целом региону.
"Модеран је, не само по садржају, већ и технички, по графичкој изради, која је доста важна за учење, да би се све лакше апсорбовало, јер књига има више од 1000 страна, више од 90 цртежа и графикона, око 400 табела. Модеран је систем сређивања и слагања саме књиге, питак студентима, али и лекарима, јер уџбеник није искључиво за студенте, већ и за лекаре који се у иницијалним фазама баве хирургијом или колеге других специјалности", каже један од врхунски српских хирурга и додаје да је уџбеник направљен по систему који је стандард последњих година у земљама које имају много бољу библиографију.
© Tanjug / STRAHINJA AЖIMOVIĆПроф. др Александар Симић, шеф катедре хирургије са анестезиологијом Медицинског факултета Универзитета у Београду, један од уредника књиге
Проф. др Александар Симић, шеф катедре хирургије са анестезиологијом Медицинског факултета Универзитета у Београду, један од уредника књиге  - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2023
Проф. др Александар Симић, шеф катедре хирургије са анестезиологијом Медицинског факултета Универзитета у Београду, један од уредника књиге

Светла будућност српске хирургије

Професор Симић истиче да је књигу која ће померити границе знања у региону писало 254 чланова катедре хирургије са анестезиологијом Медицинског факултета Универзитета у Београду. Реч је о, како каже, тренутним доајенима наше хирургије, редовним и ванредним професорима, доцентима и наравно клиничким асистентима.
„Професорка Даница Грујичић, доцент Душко Спасовски и ја, латили смо се посла уређивања књиге да би смо поглавља на прави начин направили што ближа једна другима, како би учење било универзално и лакше, како би лингвистички била уједначена. А уџбеник је огроман, има 97 поглавља“, објашњава.
Упитан каква је будућност српске хирургије, с обзиром да последњих година све више младих лекара и медицинског особља напушта земљу, у потрази за бољим условима рада, професор Симић каже да не треба да бринемо.
„Убеђен сам да ће и даље бити правих људи, зато што хирургија повлачи са собом доста специфичне личности које се заљубљују у њу или на први поглед или већ априори долазе на Медицински факултет са жељом да се искључиво баве њоме. Наравно, увек је ту оптерећујући фактор финансијски ефекат, захтевност самог посла, али, како су говорили наши великани, љубав је императив, али мора бити подржана сталним учењем. Без та два фактора, једноставно, добар хирург не може да настане“.
© Tanjug / STRAHINJA AЖIMOVIĆПроф. др Даница Грујичић, један од уредника капиталног уџбеника "Хирургија са анестезиологијом"
Проф. др Даница Грујичић, један од уредника капиталног уџбеника Хирургија са анестезиологијом - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2023
Проф. др Даница Грујичић, један од уредника капиталног уџбеника "Хирургија са анестезиологијом"
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала