- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Спутњик открива – о Јокићу из прве руке: „Компјутер у телу снагатора са покретима балерине“

© AP Photo / Seth WenigНикола Јокић, Денвер
Никола Јокић, Денвер - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2023
Пратите нас
Ексклузивно
Никола Јокић и Денвер пласирали су се у финале НБА лиге после четврте победе у серији над Лос Анђелес Лејкерсима резултатом 113:111. Српски ас предводио је Нагетсе трипл даблом, а о Јокићу и његовом путу у НБА лиги из прве руке за Спутњик говори тренер Бојан Љубојевић.
Никола Јокић је заслужено добио и признање за најбољег играча финала конференције, а чак му је и Леброн Џејмс скинуо капу.
Нагетси ће се по први пут у историји клуба борити за титулу, а сада цео кошаркашки свет прича о момку из Сомбора.
Прилику да учествује у индивидуалним тренинзима и из прве руке види какав је кошаркаш Никола Јокића имао је и тренер Бојан Љубојевић који је за Спутњик говорио о квалитетима најбољег играча на свету.

„Оно што Николу Јокића издваја од свих неких других играча – а знамо да није атлетски доминантан у НБА оквирима, је да има неке најбоље елементе као што су: флоутер, пас, шут за три поена, техника у игри на ниском посту... Поред тога можемо рећи да Јокић има кошаркашку интелигенцију која га краси и да је она једна од највиших у НБА лиги. Поседује компјутер-мозак креатора који игра за друге. Он је плеј који оргазнизује игру за све остале“, рекао је Љубојевић.

Додаје овај кошаркашки стручњак да је Никола имао добру срећу да дође баш у Нагетсе где су препознали какав грумен злата имају у свом руднику.
„Сматрам да је имао велику срећу да је један тренер Мелоун препознао то његово што поседује. Дао му је шансу, изабрао да око њега гради будућност целог тима и наместио игру која одговара Јокићу. Ако играч не игра у систему који препознаје његове квалитете, тај играч не може да се покаже“, објашњава Љубојевић.
Јокић је би дошао до овог нивоа где је сада да није уложио огроман труд. Иако са стране делује да Србин све ради уз помоћ великог талента, иза свега се крије рад који многи професионалци не би успели да издрже.

„Могу да потврдим да током лета Никола ради тренинге од три сата. Пре тренинга потписује аутограме деци, а кад почне тренинг, следи тотални фокус само на тренинг. Сваки сут, сваки елемент ради као да је финале НБА – са таквом жељом и енергијом. Невиђени је професионалац. Тренирао сам доста играча у каријери, али то што сам видео на том тренингу... жеља да сваки шут убаци, нервирање ако један промаши, је нешто невероватно“, објашњава Љубојевић.

Љубојевић истиче у разговору за Спутњик да је Јокић јачи него што изгледа.

„Никола је такве грађе да не видите колико је он заправо јак. Такву грађу су имали Дино Рађа и Зоран Савић. Јачина се не види по облику мишића, међутим то су широки кукови, јаки мишићи, стамен је, јака рамена... Никола је изузетно снажан иако то можда тако не изгледа. Врхунски се креће. Кад видите како игра на ниском посту, он је као балерина на предњем делу стопала и његова техника је стварно савршена“, додао је Љубојевић.

Јокићева грађа, Јокићев таленат, стицај околности, довели су до тога да сада Србина сматрају једним од најбољих центара у историји НБА кошарке. У џепу има две МВП награде регуларног дела, МВП је финала Западне конференције, сада јуриша на први шампионски прстен.
„Његов менталитет победника и такмичара је посебан, он се сваку утакмицу труди да екипа победи, да пружи допринос, али и да буде лидер да учини саиграче бољима. Поред техничких елемената и интелигенције, поседује невероватну борбеност која изгледа тако једноставна, али је веома битно да увек иде на скок у нападу, туче се, све изгледа нормално, али није нормално. Сви бивши играчи знају како то изгледа у НБА лиги где су најјаче атлете на свету“, истакао је Љубојевић за Спутњик.
По статистици је Јокић чак превазишао и чувеног Вилта Чемберлејна, Џејмс му скида капу, аналитичари га називају најбољим играчем света, док Винс Картер истиче да је коначно добио праву подршку од саиграча какву заслужује. Стигле су честитке и од Новака Ђоковића.
Нико нема што Србија има – најбољег на свету. Иако ове сезоне званично није МВП регуларног дела.
Њима на част.
- Погледајте емисију Спутњик спорт.
Никола Јокић - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2023
СПОРТ
НБА легенда хвали Денвер: „Суперзвезда Јокић је коначно добио праву помоћ“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала