- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Почела међународна војна вјежба Војске Црне Горе и Оружаних снага САД

© AP Photo / Risto BozovicПрипадници црногорске војске
Припадници црногорске војске - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2023
Пратите нас
У Пљевљима је јуче свечано отворена међународна војна вјежба „Immediate Response 23“, у којој је учествовало око 500 припадника Војске Црне Горе, Оружаних снага САД и штабни официри Оружаних снага Хрватске.
Начелник Генералштаба ВЦГ, бригадни генерал Зоран Лазаревић казао је да су свјесни да су мир и безбједност у Европи у опасности.
„Зато ове године, још интензивније него раније, акценат дајемо на вјежбама оваквог типа. Фокус смо ставили на усклађивање покрета, маневра и логистичке подршке, али и на развоју борбених јединица до њиховог увођења у борбу. На тај начин доприносимо спремности за одбрану Алијансе, то је наш циљ и његовом испуњењу смо потпуно посвећени“, казао је генерал.
Први човјек Војске Црне Горе је нагласио да је и ова вјежба прилика за додатно развијање способности у неколико важних области извођења борбених дејстава.
„Убијеђен сам да ће и ови садржаји, које будете заједно увјежбавали наредних десет дана на простору сјеверне Црне Горе, додатно унаприједити наше способности да заједно и сигурно будемо гарант мира и стабилности. Желим да током вјежбе будете успјешни у развијању међусобног повјерења без којег је тешко остварити постављене циљеве“, поручио је начелник Генералштаба.
Командант копнених снага Националне гарде америчке савезне државе Мејн, бригадни генерал Дин Престон, истакао је да је част и привилегија бити на вјежби чији су домаћини „црногорска браћа и сестре“.
„Изазови са којима смо се суочавали на заједничким вјежбама су нас очврснули, тако да смо способнији и убојитији уколико нас наше земље, или савезници, буду икада требали да се одазовемо њиховом позиву“, казао је Престон.
Како је саопштено из Министарства одбране, маневри током вјежбе ће се изводити у ширем рејону колашинске, жабљачке и пљеваљске општине. У Луци Бар биће присутно додатних 120 учесника вјежбе задужених за логистичку подршку.
„На вјежби на подручју Црне Горе неће бити коришћена бојева муниција великог калибра, већ ће црногорски војници бити упућени на полигон Криволак у Сјеверну Македонију, гдје ће се реализовати артиљеријска бојева гађања“, закључује се у саопштењу МОД-а.
Превлака - поглед са Савине, из Херцег Новог  - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2023
ДРУШТВО
У Црној Гори борави 40.000 туриста
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала