Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Високе Дечане посетило 25 страних дипломата /фото/

CC0 / Pixnio/Marko Milivojevic / Унутрашњост манастира Високи Дечани
Унутрашњост манастира Високи Дечани - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2023
Пратите нас
Манастир Високе Дечане на Косову и Метохији, посетило је данас 25 страних дипломата, само три дана након позива амбасадора земаља Квинте, ЕУ и ОЕБС-а да се манастиру врати 24 хектара земље на основу одлуке Уставног суда из 2016. године.
Немачки амбасадор у Приштини Јорн Роде написао је на Твитеру да је данас са колегама уживао у дивној пости Унесковој светској баштини, манастиру Високи Дечани.
„Данас смо уживали у још једној дивној посети Унесковој светској баштини манастиру Високи Дечани заједно са 25 колега. У име мојих колега и мене, желим да изразим искрену захвалност оцу Сави на гостопримству“, навео је Роде.
Пре седам година Уставни суд такозваног Косова потврдио је власништво над 24 хектара земљишта манастиру Високи Дечани, а та одлука суда још није спроведена.
Пре три дана амбасадори земаља Квинте и Европске уније позвали су у заједничком саопштењу владу тзв. Косова да у потпуности и хитно спроведе одлуку Уставног суда о повраћају земљишта манастиру Високи Дечани, а то исто учинила је и Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).
Да одлуку Уставног суда, донету тачно пре седам година, неће спровести, већ неколико пута је саопштила општина Дечани, док представници централних приштинских институција тврде да одлука није у складу са законом.
Међународна заједница годинама тражи да се спорно земљиште укњижи као власништво манастира, а пре две године и Уставни суд је опоменуо привремене институције у Приштини да не спроводе своје уставне обавезе, пренео је Танјуг.

Игуман Сава обавестио дипломате о проблемима са којима се сусреће СПЦ на Косову

Манастир Високи Дечани саопштио је да је током данашње посете дипломата манастиру отац Сава обавестио дипломате о најважнијим проблемима са којима се сусреће Српска православна црква на Косову и Метохији.
Отац Сава је разјаснио став СПЦ о њеној будућности и обезбеђењу њеног дугорочног правног статуса, заштити српског народа и његових људских права и очувању светиња СПЦ.
„Данас смо имали изузетну част да у манастиру Високи Дечани угостимо тридесетак шефова међународних мисија, амбасадора и других дипломата акредитованих на Косову. Непосредни повод за овај скуп била је намера да се потврди чврста међународна подршка за спровођење одлуке Уставног суда Косова из 2016. која се тиче земљишта Манастира Дечани и коју косовске власти још нису спровеле. Ову одлуку суда су пре пар дана одлучно подржали амбасадори земаља Квинте и шефови мисија ЕУ и ОЕБС-а у Приштини поводом њене седме годишњице. Осим тога, ово је била и прилика да се изрази јака подршка за поштовање права и поштовање верских слобода за све заједнице на Косову и Метохији", наводи се у саопштењу на налогу на Твитеру манастира Високи Дечани.
Како је истакнуто, у име Епископа Теодосија госте је примио и пожелео им добродошлицу игуман манастира Дечани Сава Јањић, а након кратког обиласка цркве гости су се окупили у сали за састанке, на једночасовни разговор.
„Изразивши дубоку захвалност за њихову посету и подршку, отац Сава је обавестио дипломате о најважнијим проблемима са којима се сусреће Српска православна црква на КиМ и како Црква види пут напред. Шеф мисије ЕУ на Косову господин Суниог, амбасадор САД Ховенијер, шеф мисије ОЕБС-а Девенпорт, немачки амбасадор Роде, шеф мисије УН на Косову Зиаде, командант Кфора италијански генерал Ристућа и друге дипломате активно су учествовали у дискусији. Отац Сава је одговарао на питања и разјаснио став Српске православне цркве о њеној будућности и обезбеђењу њеног дугорочног правног статуса, заштити нашег народа и његових људских права и очувању светиња СПЦ“, наводи се у саопштењу.
Нагласио је, додаје се, да би решавање правних проблема Српске православне цркве могло значајно да допринесе унапређењу мултиетничности и толеранције на КиМ, што би било на корист свим заједницама и даљем процесу дијалога.
Након разговора, дечански монаси су приредили ручак за све посетиоце у трипезарији Манастира.
„Овај догађај је заиста представљао прилику за отворену размену мишљења, расправу о низу питања и пре свега за јачање веза између наше Цркве и међународне дипломатске заједнице акредитоване у Приштини. На крају, отац Сава је изразио своју захвалност свим посетиоцима на њиховом разумевању и напору да заједно дођу до Манастира. Он је изразио наду да ће овај догађај остати у успомени пре свега као пријатно дружење у једном од најважнијих религијских и културних објеката на Косову и Метохији“, закључује се у саопштењу.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала