- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Запањујуће фотографије Сунца снимљене највећим телескопом на свету /фото/

CC0 / Pixabay / Сунце
Сунце - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2023
Пратите нас
Најновије фотографије вруће кугле плазме која представља центар Сунчевог система, понудиле су занимљив поглед на сунчеву фотосферу (сунчеву површину), али и поглед изблиза према сунчевим пегама.
Недавно је представљено осам нових фотографија које је направио соларни телескоп Националне научне фондације (НСФ), пружајући публици задивљујући поглед на центар нашег универзума.
Фотографије показују кретање сунчеве плазме, детаље сунчевих пега, као и његове конвективне ћелије.
Оне су показале и огромну величину и снагу телескопа Даниел К. Иној (ДКИСТ), који се налази у Халеакала опсерваторији на хавајском острву Мауи, и представља највећи телескоп на свету са отвором од 13 стопа.
Астрономи још увек нису сигурни шта тачно ствара сунчеву пегу. Али способност телескопа да створи слике Сунца са јасним детаљима помоћи ће научницима да боље разумеју магнетно поље Сунца и друге узроке соларних олуја, које стварају сунчеве пеге.
Сунчеве пеге са фотографија разликују се по величини, а неке од њих су величине Земље, ако не и веће. Пеге које су одговорне за различите појаве, попут соларних бакљи, налазе се на тамнијим и хладнијим деловима сунчеве површине и утичу на његову хелиосферу која има највише шанси да утиче на Земљу.
Поменути телескоп наставиће да прикупља податке о Сунцу и његовој активности.
Наставак пројекта је такође добра вест, јер се активност сунчевих пега заснива на 11-годишњем циклусу, када сунчеви полови замењују места. Најновији циклус Сунца почео је 2019. године, а његова активност ће достићи врхунац 2025. године.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала