Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Амерички сенатори после Приштине и Подгорице стижу у Београд

© Sputnik / Бобан НововићПредседник Црне Горе Јаков Милатовић и амерички сенатори
Председник Црне Горе Јаков Милатовић и амерички сенатори - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2023
Пратите нас
Група америчких сенатора састала се данас са црногорским предсједником Јаковом Милатовићем, а сутра стиже у Београд, где ће разговарати са предсједником Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић. Претходно су сенатори боравили у Албанији и у Приштини.
Већ сјутра сви носиоци изборних листа ће добити позив за састанак у понедјељак када би требало да се пошаљу поруку грађанима и партнерима да је Црна Гора зрело друштво, да има демократске изборе и гдје ће изборна воља грађана бити испоштована. саопштио предсједник Црне Горе Јаков Милатовић након састанка са америчким сенаторима Крисом Марфијрм и Геријем Питерсом.
„Тај политички дијалог ћу почети у понедјељак и наставићемо га након избора“, казао је Милатовић.

Стратешко партнерство САД и Црне Горе

Он је након састанка са сенаторима у Вили Горица, новинарима казао да Сједињене Америчке Државе показују снажно партнерство са Црном Гором које треба додатно продубити.
„Исказао сам захвалност Црне Горе за помоћ коју добијамо у владавини права. Постоји додатни простор за продубљивање односа у економији. Заједнички смо дискутовали о тренутној ситуацији у Европи и изазовима са којима се Европа налази“, казао је предсједник Црне Горе Јаков Милатовић.
Стратешко партнерство који постоји и које је важно у овим тренуцима политичких промјена у Црној Гори.
„Сложили смо се да је на том путу процес ЕУ интеграција важан. Црна Гора има простор за убрзање процеса како би се послао сигнал осталим замљама Западног Балкана да треба да буде тај процес окончан у наредним годинама за Црну Гору“, казао је он.
Сенатор Крис Марфи истакао је да су САД пријатељ Црне Горе.
„Сваки члан Сената је узбуђен приликом да вас види на овој функцији и чује вашу визију јачања демократије, владавине права“, казао је он.
Поручио је да нико нема право вета ко жели да се прикључи НАТО савезу.
„Једнак ентузијазам када је у питању визија у приступању ЕУ. Тако ће и ЕУ бити оснажена када се прикључи Црна Гора, као што је био оснажен и НАТО", казао је Марфин.
Поручио је да желе да поспјеше америчке инвестиције у Црној Гори.
„Црна Гора је успјешна прича, мултиетничка заједница која показује посвећеност демократији и владавини права. Нема сумње да треба још радити на борби против криминала. Ту смо да подржимо Црну Гору и да пронађемо начине како можемо заједнички радити“, казао је он.
Казао је да постоји ентузијазам за продубљивање сарадње.
„Да се подржи ваш пут ка ЕУ. Да и они ураде све што могу да вас задрже на том путу ка чланству. Да се оснажи пут за побољшање инвестиција у Црној Гори, и црногорских у Америци“, рекао је Марфи.
Коментаришући извјештај Фридом хауса у ком се констатује назадовање Црне Горе Питерс је рекао да је охрабрен оним што је чуо од новог предсједника, а то је да се поштују права и слободе.
„Његов фокус је на борби против криминала и корупције. Битна је слобода медија како би се контролисала власт у једној држави. Након избора са новом Владом и предсједником ћемо да се боримо да имамо слободне медије, владавину права. Треба да се фокусирамо на будућност“, рекао је Питерс.

Абазовић: Црна Гора прва наредна чланица ЕУ

Црна Гора је поуздана чланица НАТО-а и прва наредна чланица Европске уније, закључено је на састанку предсједника Владе Црне Горе Дритана Абазовића са делегацијом америчких сенатора који бораве у посјети Црној Гори Крисом Марфијем и Геријем Питерсом.
Како је саопштено из Владе Црне Горе, Абазовић се осврнуо на рекордне резултате у економији, са посебним нагласком на активности Владе Црне Горе на плану сузбијања организованог криминала и корупције.
„Иза сваког национализма на Западном Балкану стоји корупција. Зато смо показали одлучност и вољу да се супроставимо корупцији на свим нивоима. У тој борби нема повлашћених“, казао је премијер.
На састанку је оцијењено да су односи Црне Горе и Сједињених Америчких Држава на виском нивоу, чему значајно доприноси чланство у Сјеверноатлантском савезу и бројне заједничке активости на плану очувања стабилности и просперитета Западног Балкана.
„Црна Гора је поуздана чланица НАТО-а и као таква засигурно и прва наредна чланица Европске уније“, сагласни су саговорници.
Сенатори, који су део конгресне делегације чија турнеја по Балкану је у току, претходно су се у Приштини састали са предсједницом и премијерм привремених институција Вјосом Османи и Аљбином Куртијем.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала